Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Cultuur in Beeklustpark onderschat, nu in perspectief

ALMELO - De hype over de serie musicalvoorstellingen bij Indië is groot en terecht, maar bij een in meerdere opzichten vergelijkbaar evenement als de buitenconcerten in het Beeklustpark is dat minder. Wat dan toch weer jammer i mag worden genoemd

Daar wringt iets, want een concert als dat van afgelopen zondag (drie shantykoren) trok bijna achthonderd bezoekers. Stijf uitverkocht qua stoelen, maar het park heeft - naar zijn aard - gelukkig veel staplaatsen. Dat is maal twaalf (het jaarprogramma biedt een zomer- en een winterserie) toch bijna tienduizend cultuurgenieters. Voor een appel en een ei. Dat is dan wel weer een verschil met Het Verzet Kraakt. Geen kwaad woord over de musical, elke avond volle bak, juichende kritieken en een grote spin-off in de stad zowel als in het ommeland, maar het is goed alles in perspectief te zien.

De concerten in het Beeklustpark zijn geen community-events zoals de musicalproducties van de grote theaters van Almelo en Enschede (nu op Indië, volgend jaar in Hengelo over anderhalve eeuw Stork en weer een jaar later over sociale pastoor Ariëns benoemd die dan een eeuw gelden werd benoemd tot Geheim Kamerheer van Paus Benedictus XV.

Allemaal geweldig en ook passend in de tijd van hedendaagse megaproducties in historische contexten, maar de jarenlange inspanningen voor openluchtconcerten zijn net zo ingewikkeld te organiseren en trekken ook veel publiek, geen volle zalen, wel volle parken.

Shantykoren

Zo bleek afgelopen zondag eens temeer toen drie shantykoren in het Beeklustpark losgingen. Het repertoire bestond vanzelfsprekend over van weemoed doortrokken liederen over de zee, de haven en de liefde, al zongen ook moderne liederen en gouwe ouwe. Volop werd meegezongen met De Schellevissen, De Oostvaarders en De Sjompiesingers uit Gramsbergen, met zowaar een polonaise.

Culturele behoefte

De concerten in het Beeklustpark voorzien net als de musical op het Indiëterein in een culturele behoefte, ook voor de regio, de organiserende stichting is er druk mee alles elk jaar weer op de te krijgen, maar het publiek komt er in horden op af. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. En dat kan allemaal in Almelo.