Afbeelding
Foto:

Vrees uitkleding ZGT Hengelo ten bate ZGT Almelo

ALMELO/HENGELO – In reactie op professioneel protest en publieke onrust zal de Raad van Bestuur van de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) medio volgende maand tekst en uitleg geven over de plannen met de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Dit gebeurt in een bijeenkomst voor gemeentebestuurders en vertegenwoordigers van zorgorganisaties en gaat vooral over verschuivingen van afdelingen en specialismen.

Er is sprake van de afbouw van de cardiologie in Hengelo ten behoeve van centralisatie in Almelo. De raadsfractie van de SP in Hengelo spreekt over een doemscenario ter zake locatie Hengelo van ZGT. De partij wil weten of het college van burgemeester en wethouders, waar de SP overigens deel van uitmaakt, nog concrete actie onderneemt richting de Raad van Bestuur. De partij wijst erop dat de Hengelose huisartsen al protest hebben aangetekend tegen het sluipenderwijs uitkleding van het ziekenhuis in deze stad en zich 'nu bundelen in verzet'. Ook de fractie van de SP in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan minister Schipper 'over de teloorgang van de Hartfalenkliniek Hengelo'.
Het specialisme cardiologie omvat in Hengelo uit de polikliniek, de verpleegafdeling en de gecombineerde Cardiac Care Unit en Eerst Harthulp. Bij acuut hartfalen gaan patiënten naar het MST in Enschede, waar het cardiologisch interventieteam bivak heeft. Er is daar ook acute dotterbehandeling mogelijk. Verder is de hartpatiënt aangewezen op het ziekenhuis in Almelo. Daar zijn maatregelen genomen voor opvang van de overloop uit Hengelo en omgeving.
Volgens de Hengelose Huisartsen Vereniging is al veel tweedelijnszorg uit de stad verdwenen. Zo zorgde het iet meer kunnen bevallen in Hengelo enkele jaren terug voor veel protest; vrouwen zouden moeten bevallen in Almelo of in Enschede.
Behalve een meer efficiënte verdeling/concentratie van functies en specialismen zijn er binnen ZGT budgettaire problemen, want er moeten miljoenen worden bezuinigd. Overigens geldt dit ook voor het MST in Enschede waar zo'n 150 formatieplaatsen worden weggesneden om dertig miljoen te besparen.
Er is derhalve voldoende aan de hand voor politiek-bestuurlijke bemoeienis en maatschappelijke sturing, waartoe het besloten beraad met de gemeenteraden van Almelo en Hengelo later deze maand dient.