Afbeelding
Foto: Riwald

Riwald met tanksloop bij de Raad van State

ALMELO – Het is aan de Raad van State om te bepalen of metaalverwerker Riwald in Almelo juridisch sterk staat om tanks van het Engelse leger uit Duitsland te importeren en dan te slopen.

Het bedrijf van de gebroeders Huzink vraagt het hoogste rechtscollege een uitspraak, want er is een grote opdracht mee gemoeid met de sloop van honderden tanks. De rechtbank in Zwolle oordeelde dat het ministerie van Veiligheid en Justitie terecht een ontheffing weigert, omdat de Wet Wapens en Munitie daar niets over regelt.

Riwald stapte hierop naar de Raad van State. Volgens advocaat Van Groningen van Riwald had de rechtbank meer moeten overwegen dan een paar regels in de wet. Er zouden namelijk andere regels zijn die wel ruimte bieden. De advocaat verwijt het ministerie een tunnelvisie.

Het ministerie wil het ontmantelen van wapens in eigen hand wil houden en niet aan particuliere bedrijven overlaten, maar Riwald dat dit eerder wel gebeurde.

De kans bestaat dat Riwald de tanks eerst in Duitsland onklaar moet maken en dan is verdere sloop in Almelo wel mogelijk, maar dat is logistiek en financieel voor het bedrijf bezwaarlijk.