Afbeelding
Foto: Almelo Parkstad

Almelo in verzet tegen extra betaling voor toerisme Twente

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo staat voor de keuze om 92 cent per inwoner per jaar extra te betalen voor de promotie/marketing van Twente als recreatieve toeristische regio of daartegen protest aan te tekenen. Dat laatste lijkt de gemeenteraad te willen, op voorstel van het college, want geld is in Almelo schaars en in Twente kan makkelijker worden herschikt.

Formeel is het de regio Twente, waarin veertien Twentse gemeenten samenwerken, een euro per inwoner per jaar extra te dokken, maar de regio kan naar eigen zeggen slechts acht cent per Twentenaar vrijmaken. Om die reden staan de gemeenten dus aan de lat voor de resterende 92 cent. Dit komt voor Almelo neer op een bijdrage van 66.737 euro, per jaar.

Vrijetijdseconomie

De gemeente Almelo maakte eerder al bezwaar tegen de gang van zaken over dit aspect van de vrijetijdseconomie. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor volgende week dinsdag te besluiten instemming te weigeren en wijst erop dat de regio Twente ook budgetten kan herschikken dan wel andere prioriteiten stellen.

Gastvrij duur.

In de boezem van het gemeentebestuur wordt ook gezegd dat er een wel een zeer ruimhartige en kostbare organisatie/structuur is gekozen, met een algemeen directeur voor Gastvrij Twente en drie gebiedsregisseurs.

Herschikking

De provincie Overijssel betaalt ook mee aan de nieuwe opzet van de vrijetijdseconomie en kan – als Twente zelf onvoldoende geld uittrekt – haar bijdrage verminderen in verband met de co-financieringsplicht. Dat zou Almelo zonde vinden en om die reden wil het college dat de regio Twente door herschikking het extra geld op tafel legt. Dat de regio dit tot op heden weigert, vindt het college betreurenswaardig, maar men legt er zich niet bij neer. 'Dat stelt ons teleur, zeker gezien het huidige financiële perspectief van de gemeente Almelo waarin geen ruimte beschikbaar is voor extra bijdragen. '