Afbeelding
Foto:

Boeren, Burgers en Buitenlui en de monumenten in Almelo

ALMELO – Er is zaterdag in het kader van Open Monumentendag ruim tien gebouwen in Almelo van elf tot zes gratis toegankelijk voor publiek. Als één der organisatoren zegt comitélid Andela onder meer over 'mooie kerken, trotse musea, een luxe villa en een werkende molen' waarmee Almelo zijn monumentale schatten toont.

Het overkoepelende thema is Boeren, Burgers en Buitenlui. De deelnemers zijn Wevershuisje, Stadsmuseum Almelo, Korenmolen de Hoop, Bolletje Winkel, Bouwbedrijf Löwik, Grote Kerk, de Georgiusbasiliek, de Doopsgezinde Kerk, Bleekkerk en Huize Almelo met optredens van de folkloristische dansgroep de Korenaer (op het voorterrein). Andela: 'Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is, of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Of het nu die gesloten villa aan het einde van de straat of dat monumentale pand in het centrum van Almelo is, op Open Monumentendag kan iedereen de geschiedenis tot leven zien komen.'

Van grond naar mond

Het thema Boeren, Burgers en Buitenlui is ontleend aan een eeuwenoude uitroep die al een paar keer van betekenis is veranderd. Nu staat de ontmoeting en de wisselwerking tussen de drie groepen voorop. Ze troffen elkaar onder meer in de kerk. Diverse kerken in Almelo zijn op Open Monumentendag te bezoeken. Stad en land zijn vanouds economisch nauw verbonden. De 'keten van grond naar mond' verloopt van boeren en tuinders via handelaren, verwerkende industrieën en vervoerders, naar markten en winkels en uiteindelijk de burgerkeuken. De molen De Hoop, het Wevershuisje, de Bolletje Winkel, de musea de kraampjes bij Huize Almelo geven daarvan een goede indicatie.