Afbeelding
Foto:

De late jaren van Kees Stoop in Kunsthal te Almelo

ALMELO – Op geheel eigen wijze, zonder zich noemenswaardig te laten beïnvloeden door stromingen en schattigheidsprincipes, maakt Kees Stoop tekeningen, etsen en schilderijen. Het bracht hem erkenning en bewondering, zij het in betrekkelijk kleine kring, wat hij eerder als een zegening dan als een beproeving ervoer.

Stoop woont en werkt al ruim vijftig jaar aan de rand van Twente in de idylle die Holten heet. De kunstenaar werd in 1929 in een bevindelijk gereformeerd milieu te Werkendam geboren, verhuisde naar Dordrecht, maar verkoos met zijn echtgenote Ans in de jaren zestig van de vorige eeuw de rust en ruimte aan de voet van de Holterberg, waar hij de artistieke protectie genoot van plaatselijk huisdokter en kunstverzamelaar Koos Nagelhout. Stoop geldt naar een woord van Bob van den Boogert, voormalig conservator van het Rembrandthuis, als een van de grootste tekenaars hier te lande. Zo heeft het Prentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam 150 tekeningen en etsen van hem in de collectie.

Academisch opgeleid

Stoop werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en is daar postgraduate van het Hoger Instituut. Over zijn oeuvre schreef de Almelose arts en kunstenaar een boek dat Tekens werd gedoopt.

In stilte dus alleen

De kunstenaar werkt het liefst in stilte, dus alleen, vrijwel elke dag hem gegeven, in een eigen atelier, temidden van de even imposante als rustgevende natuur.

Boom of geit

Het oeuvre van Stoop vergt van werk tot werk een evocatieve instelling,onder het moto dat de beste impressie zich schuilhoudt in de boeiendste expressie. Het hoeft niet te lijken om te zijn. Misschien in tegendeel. Zelf liet hij optekenen: 'En als u dan kijkt, dan hoop ik dat u niet de werkelijkheid ziet van boom of geit, maar die van mij – die van de tekening.'

Wereld van Stoop

De expositie bij Hof 88 duurt toen met 5 november en toont de wereld van Stoop. De openingstijden van de tentoonstelling: dinsdag tot en met zondag van 13.30–17.00 uur en op verzoek.Voor schoolklassen n ander groepsbezoeken zijn bijzondere arrangementen mogelijk.