Afbeelding
Foto:

Binnenhaven van Almelo in tel in Twente en Nederland

ALMELO - De regio Twente moet in 2030 te beschikken over binnenhavens aan de Twentekanalen die vanuit het oogpunt van economie (vestigingsklimaat), bereikbaarheid en duurzaamheid maximaal worden benut. Het helpt mee in het regionale streven Twente in de Top Drie van logistieke hotspots in Nederland te krijgen.

De havens van Almelo en Hengelo zijn de belangrijkste, vooral vanwege de vestigingen van Combi Terminal Twente (CTT). De vijf havens in Twente vormen samen grootste binnenhaven van Nederland en kunnen op die manier een volwaardige partner zijn voor de havens van onder andere Rotterdam en Amsterdam. De gemeenteraden van álle vijf betrokken gemeenten moet de nieuwe binnenhavenvisie vaststellen. Ze gaan dat op afzienbare termijn doen.

Op basis van een eerste raming zijn de financiële consequenties van het aan de binnenhavenvisie gekoppelde uitvoeringsprogramma begroot op circa 720.000 euro voor de periode tot en met 2021. De bijdrage van de afzonderlijke gemeenten aan de uitvoering van de visie is berekend op basis van dezelfde verdeelsleutel als de jaarlijkse bijdrage aan het Havenbedrijf Twente.

Winst voor de regio

Elke gemeente is en blijft wel zelfstandig verantwoordelijk voor de 'eigen' haven met een accent op goederenoverslag. Het verder ontwikkelen van de binnenhavens zou winst opleveren voor het positioneren van de regio voor de binnenvaartgroei, waarbij over de Mainport van Oost-Nederland met wordt gesproken met alle nautische en overige faciliteiten op topniveau. De binnenhavens leveren zo blijvend een belangrijke bijdrage aan de (regionale) economie en de verladende en vervoerende sectoren, zoals bouw, industrie en handel. De economische, ruimtelijke en technische randvoorwaarden worden gecreëerd voor een bijdrage aan de circulaire economie. Goederenstromen in de circulaire economie worden zeer geschikt bevonden voor vervoer over water. Investeren in de Twentse havens en kanalen biedt derhalve kansen voor het stimuleren van nieuwe economische activiteiten in biobrandstoffen,retourstromen, grondstoffen en dergelijke.