Afbeelding
Foto:

Van Wijk gelooft in centrum en het nieuwe DNA van Almelo

ALMELO – Er staan belangrijke ontwikkelingen op stapel ter versterking van de binnenstad. Dat stelt wethouder Van Wijk die bestuurlijk over de vernieuwing van het centrum gaat. Ze ziet veel positiefs in het verschiet. Kort vóór het zomerreces kondigde de wethouder het al aan, nu moet de daad bij haar beloftevolle woorden: 'Nieuw DNA voor Almelo.'

Van Wijk is er heel gelukkig mee dat de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) wil meedoen aan de metamorfose van het centrum, Deze maatschappij kan met provinciaal geld bijdragen aan verschuivingen en verhuizingen in de binnenstad zodat die compacter kan worden, met een paar kernwinkelgebieden én zogenoemde aanloopstraten.
Het is volgens Van Wijk ook geweldig dat eigenaren van (leegstaande) winkelpanden en ondernemers/huurders met de gemeente een tripartite-overleg hebben dat constructief is, vanuit een gemeenschappelijk belang én als binnenstedelijke prioriteit. Er is een stuurgroep gevormd met doorzetmacht, dat wil zeggen: de leden hebben mandaat van de onderscheiden achterbannen. De provincie kan ook nog bijdragen op basis van haar Retail Deal voor binnensteden.
Alleen op deze wijze kan de (dramatische) leegstand worden verminderd. De gemeente wil actief meedoen via bestemmingswijzigingen en bijvoorbeeld gevelsubsidies,. HMO kan een bijdrage leveren door mee te betalen aan kapitaal voor transacties van onroerend goed. Een meesmuilende opmerking van het raadslid Gerritsen van Democraten-Nu liet de partijloze wethouder passeren zonder er inhoudelijk een woord aan vuil te maken.
Gerritsen noemde HMO een club die weinig doet, en die hooguit 'een patatzaak kan verslepen'. Richting de wethouder: 'U praat er enthousiast over, maar weet er niks van'. Van Wijk maakte er geen woord aan vuil en liet de uithaal van het raadslid afglijden, gelijk een eend water.

Zonder scepsis en cynisme
Van Wijk gelooft in de toekomst van de binnenstad, zonder scepsis en cynisme, maar moet de komende maanden al wel iets laten zien, opdat er na de verkiezingen echt kan worden geoogst.