Afbeelding
Foto:

Almelo telde afgelopen jaar 249 drop-outs

ALMELO ‚Äď In het afgelopen schooljaar hebben 249 jongeren in Almelo voortijdig een school voor middelbaar beroepsonderwijs verlaten. Het gaat dan om jongeren die zonder passende startkwalificatie voor de arbeidsmarkt vertrekken.

Dit blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen die het D66-raadslid Mulder stelde over het aantal zogenoemde drop-outs in de stad. Al deze jongeren worden aangeschreven en vervolgens in traject genomen bij de Regionale Melding Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC) met als primair doel om alsnog de startkwalificatie te gaan behalen of uit te stromen naar werk. Het gaat om jongeren die het ROC dan wel AOC voortijdig de rug hebben toegekeerd. Het college stelt dat een onderwijsinstelling niet kan worden verplicht een kwalificatie te verstrekken.

De rijksvergoeding per student bedraagt 8.500 euro per jaar en het college zegt in antwoord op een vraag van Mulder niet te weten of dat geld ook aan derden beschikbaar kan worden gesteld. Het eigenaarschap voor de zorg dat iedereen een startkwalificatie kan halen ligt al bij de gemeente, aldus het college, en daarom zetten gemeenten in op actieve bemiddeling en facilitering door de inzet van trajectbegeleiders.