Concert Sanderman op uniek orgel in Almelo

ALMELO - De Doopsgezinde Gemeente Almelo heeft een eigen kerkgebouw aan de Grotestraat-Noord in Almelo, dat behalve voor verkondiging ook diens doet als cultuurhuis, met name voor concerten. De organist Dick Sanderman uit Rijssen bespeelt zaterdag vanaf des middags twee uur het voor Nederland unieke en uit 1791 daterende Heil- mann-Courtain-orgel.

Het monumentale kerkje, dat in 1684 aan de Grotestraat-Noord verrees, biedt plek aan circa tachtig bezoekers. Tevens beschikt de Doopsgezinde Gemeente Almelo over de zogenoemde Mennozaal (want Doopsgezinden heten ook wel Mennonieten naar hun grondlegger Menno Simons), die gebruikt wordt voor allerlei nevenactiviteiten, zoals kindervieringen, gemeenteavonden, Bijbelkringen, lezingen, maaltijden en samenkomsten van de Maria van Beckum-kring.

Op het programma staan zaterdag werken van Händel, De Klerk en De Jong met daarnaast eigen werk. De toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang. Sanderman is een faamrijk organist, vooral in zijn thuisstad Rijssen, waar hij ook de directie over de stedelijke muziekschool voert. De organist zal zich bewust zijn van de kracht en macht van het orgel in de Doopsgezinde Kerk te Almelo. De restauratie van het unieke instrument werd tien jaar geleden voltooid. Sedertdien zijn er regelmatig concertseries met faamrijke organisten uit binnen- en buitenland, dit jaar voor de elfde keer,de eerste en derde zaterdag van de maand gegeven (niet in januari, juli en augustus) met achter het orgel behalve grote namen ook talenten van muziekscholen en/of conservatoria plus regionale cracks als Henk Linker, Henk Kamphuis, Henk Oosterveen, Jan Braakman, Gerrolt Droogsma en dus Dick Sanderman.