Bakfiets

Op een woensdagavond, ik was aan het ravotten met mijn tweeling van drie, werd ik gebeld door mijn collega met een melding van overlijden. Ik kleedde me snel om, gaf mijn koters een knuffel en sprong in de auto.

De bespreking van de uitvaart deed ik met de echtgenote en hun twee kinderen in de knusse keuken. We bespraken de wensen voor de uitvaart van haar man, hun vader. Toen ik de kerk en de begraafplaats had vastgelegd vroeg ik welke kleur de rouwauto moest hebben op de dag van de uitvaart. Even werd het stil en opeens een lach op het gezicht van beide kinderen.
"Auto?", klonk het. "Wie goat met de fietse en ons Va geat met oons met". Het idee van de familie was om met de bakfiets met daarin de kist van huis naar de kerk te gaan.

Dit werd al twee generaties zo gedaan en ze wilden deze traditie absoluut niet verbreken. Zo gezegd zo gedaan. De plaatselijke fietsenmaker leende zijn fiets graag uit voor deze aangelegenheid. Op de dag van de uitvaart stond een mooie zwarte bakfiets voor de deur met daaromheen zo'n 40 fietsen van familie. Een klein uurtje later stond de kist op de bakfiets en vertrok de stoet richting de kerk. De bakfiets voorop en de rest er in tweetallen achteraan met zwarte linten aan hun fietsen. Dit zorgde zo links en rechts wel voor enig oponthoud in het verkeer maar wat wás het een prachtgezicht. De stoet trok veel bekijks.

Auto's werden half de berm in gereden en mensen stapten uit om vol bewondering de groep te laten passeren. Ook liepen veel mensen even de voortuin in en glimlachten bij het zien van deze bijzondere rouwstoet. Na afloop van de kerkdienst herhaalde zich het hele tafereel en vertrokken we richting de begraafplaats. Hier aangekomen werd de kist door 6 familieleden naar het graf gedragen. De koffietafel was voorbij en de familie stapte opnieuw op de fiets en vertrok richting huis. De lege bakfiets voorop.

De columns van Herald en zijn collega's zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.