Afbeelding
Foto:

Kandidaten gebouw hospice Nieuwland; bod 1,3 miljoen

ALMELO - Het particuliere hospice annex Het Nieuwland in Almelo is recent failliet verklaard; er hebben zich kandidaten gemeld voor de overname, waarbij het in eerste instantie zou gaan om het onroerend goed aan de Hoornbladstraat, nabij de afslag Steffensweg. Onder de belangstellenden ook bouwbedrijven, van wie er één bereid zou zijn 1,3 miljoen voor het pand neer te tellen, waarbij onduidelijk blijft wat de beoogde bestemming is.

Behalve dat in het hospice terminale zorg werd geboden was er in het voormalige kerkgebouw aan de Hoornbladstraat ook de mogelijkheid van langdurige zorg. Het betrof een particulier initiatief van directeur en mede-eigenaar Leerling. Er participeren ook andere investeerders, onder wie zorgerelateerde ondernemers, in de overspannende Merlee Holding BV.

Boerderij Fikkert

Leerling, van origine zelf verpleegkundige, wilde al een jaar of tien een bescheiden woon- en zorgonderkomen en liet het oog na een lange zoektocht op het voormalige godshuis van de Nederlands-Hervormde Kerk in de wijk Het Nieuwland achter De Riet. Van origine was het gebouw - voor de verrijzenis van de wijk Het Nieuwland - een boerderij, plaatselijk bekend als Fikkert.

Vijftien kamers

Het hospice van Leerling telde zeven kamers voor stervende mensen. Daarnaast bood het particuliere onderkomen acht kamers voor langdurige zorg, zeg maar een verpleeghuis-plus, ook voor mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis, maar nog wel een dagelijkse zorgbehoefte hebben en/of meten aansterken.

Zeker half miljoen

In een gefilmd interview vertelde Leerling destijds uitgebreid over het initiatief waarin ze zegt dat de investering destijds zeker een half miljoen vergde, over haar drijfveren, wachten op de dood en euthanasie.