Afbeelding
Foto: ASO

Klaar voor de Profronde én vooral het Stadsfestijn

ALMELO – De stad is er klaar voor, helemaal, voor het jaarlijkse superfeest in het centrum met een wielerronde als aanleiding. Vandaag (vrijdag) is het zover en knallen de renners in hun veelkleurige tenues weer door de binnenstad.

Werk aan de stad of niet, het maakt niet uit. Een nieuw centrum in aanbouw, veel straten in revisie, ander parcours, de karavaan trekt altijd verder. Het bestuur van de Profronde zag zich dit jaar geconfronteerd met extra veel uitdagingen, omdat een belangrijk deel van de binnenstad op z'n kop staat. De vertrouwde plek voor de VIP-tent was na twee jaar weliswaar weer beschikbaar en ook het parcours kon worden gebruikt, maar er doemden andere problemen op van logistieke aard, die allemaal één voor één voortvarend zijn opgelost.

Het programma mag er weer zijn, want de organisatie is er in geslaagd topcoureurs aan de meet te krijgen, onder wie Bauke Mollema. Hij maakte meteen na de Tour de France wereldkundig dat hij in Almelo aan het vertrek staat. Het bestuur van de jaarlijkse Hoogmis in het centrum van Almelo is ermee in zijn nopjes, want de winnaar van de fameuze Tour-rit naar Le Puy-En-Velay is een grote meneer in het peloton., met zijn zijn eerste kloeke etappe-overwinning in de Ronde van Frankrijk op zak. Nu nog Almelo winnen, dan heeft hij het helemaal voor mekaar. De komst van de geboren Enterse wielrenner Steven Lammertink is een regionale coryfee van allure. De broer van Maurits, die vorig jaar in Almelo reed, verlaat Team LottoNL-Jumbo voor Vital Concept. Bij zegepraal in Almelo komt hij daar straks toch anders binnen.

Kussen van de advocate

Overigens begint de Profronde vanmiddag tegen half vijf al met de Dikke Banden Race en vanaf kwart over zeven zijn er jeugdwedstrijden. De presentatie der broodrijders begint om half acht en het startschot klinkt om acht uur. Tegen half elf krijgt de winnaar naast eeuwige roem en bloemen ook de zoenen van rondemiss Anita Baan, afkomstig uit Vriezenven, 24 lentes jong en in het dagelijks leven advocaat bij Brusse & Masselink te Almelo. Na de plichtplegingen begint het echte werk: de Nacht van Almelo, met her en der op pleinen, straten en oevers concerten, tot vroeg in de ochtend.