Afbeelding
Foto:

Onderhandelingen over Trommel, en Van Wijk ziet iets moois boven water komen

ALMELO – De gemeente Almelo wil de woonetages van het gebouw De Trommel op het Centrumplein genoemd graag van de hand doen en wethouder Langius van Financiën en Vastgoed voert over verkoop van de appartementen besprekingen.

De winkels op de begane grond blijven en de oostwand van het plein zijn en blijven in handen van ontwikkelaars/beleggers. Deze bebouwing maakt volgens Langius deel uit van het gebied dat voor herontwikkeling aan de lat staat. Zijn collega-schepen Van Wijk heeft daar als verantwoordelijk wethouder voor de stedelijke ontwikkeling en centrumplannen het bestuurlijke primaat.

Van Wijk zegt dat het de goede kant op gaat met de metamorfose van de Almelose binnenstad. 'Er komt daadwerkelijk iets moois boven water', aldus Van Wijk. Waar anders dan in Almelo kan een Van Wijk trouwens over Het Centrum gaan. Het is vooralsnog een goede combinatie. De wethouder maakt gewag van de daadwerkelijk 'herwonnen identiteit' van het stadscentrum, waarvan nu de derde fase begint die De Hagen is gedoopt naar de ooit gedempte gracht van die naam. De eerste fase was de verbouwing van het voormalige warenhuis V&D aan het gereconstrueerde Waagplein, de tweede fase de sloop van het pand van McDonalds en van de voormalig westwand van het Centrumplein, inclusief delen van de Kloosterhofflat. Daar komt nieuwe bouw, tot leedwezen van degenen die er op wijzen dat het huidige weidse uitzicht zo'n wijde blik biedt dat de majesteitelijke gebouwen van het voormalige Paleis van Justitie (nu luxe appartementen) en de Ledeboerbank (nu horeca en kantoorruimtes) in hun volle glorie stedenbouwkundig geweldig tot hun recht komen. Helaas is het handhaven van de huidige situatie financieel gezien geen optie.

Water terug

De derde fase, die nu dus van start gaat, omvat het gebied betreft tussen het gebouw De Trommel en het pand van de bank ABN/AMRO. Voor een deel komt dáár het water terug in de stad, al zal het ondiep water zijn, en weinig toegankelijk voor boten met ook maar een beetje omvang en diepgang. Dat dan weer niet, maar je kunt - zonder geld - niet alles hebben of krijgen.