Afbeelding
Foto:

Schaapskuddes blijven op de been, zelfs zonder Koolhaas

ALMELO – De provincie Overijssel maakt ter instandhouding van de schaapskuddes gedurende vier jaar tenminste anderhalve ton vrij. Het gaat om de gescheperde kuddes in natuurgebieden, op de Heuvelrug bij Nijverdal, in het Haaksbergerveen, in het Wierdenscheveld, in het Dal van de Mosbeek te Hezingen en op de Borkeld bij Holten.

Deze schaapskuddes met herder dreigen door geldgebrek te verdwijnen uit het landschap. Op voorspraak van de statenfracties van ChristenUnie en PvdA komt er geld beschikbaar uit de provinciale middelen. Een motie van deze strekking werd door, ofschoon in den brede gesteund, formeel door de fractie van D66 ingediend.

Cultuurhistorisch erfgoed

Het bedrag van anderhalve ton wordt nodig geacht omdat de kuddes bij het cultuurhistorisch erfgoed van Overijssel horen en eveneens belangrijk voor het natuurbeheer en de recreatie (toerisme). Een ruime meerderheid in Provinciale Staten van Overijssel stemde in, ook al trok het Almelose statenlid Koolhaas van de VVD zich bij de stemming terug, vanwege haar betrokkenheid bij een kudde schapen. Het kon zonder gevolgen. Sterker nog: alle overige statenleden stemden in.

Verloren schaapje terug

Toen ze na de stemming de vergaderzaal weer betrad, uit de coulissen gehaald door haar CDA-collega Eshuis in diens rol als herder, verwelkomde de Overijsselse commissaris van de koning Bijleveld het weggedoken statenlid van de VVD als 'het verloren schaapje' dat weer liefdevol in de door de commissaris - in haar rol als 'goede herder' - zelf gescheperde kudde van statenleden werd opgenomen.

Puur overbruggingsgeld

Het gaat bij het beschikbaar stellen van geld voor de kuddes in de provinciale natuurgebieden overigens nadrukkelijk om overbruggingsgeld, want uiteindelijk dienen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel met de schaapherders afspraken te maken op de langere termijn.