Afbeelding
Foto:

Ex-wethouder Bruggink te Almelo overleeft wél in Hengelo

ALMELO/HENGELO – Als stadsbestuurder in Almelo was wethouder Bruggink machteloos tegen machinaties in zijn eigen partij, als wethouder in Hengelo overleefde hij op eigen kracht machinaties.

Bruggink vertrok als wethouder in Almelo toen zijn partij D66 het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders opzegde, hij werd vervolgens in Hengelo aangezocht als wethouder, wederom met de portefeuille Kunst en Cultuur. Bruggink opende gesprekken met zowel Theaterhotel in Almelo als Wilminktheater in Enschede. Dit leidde in Hengelo tot onrust en revolte. Zo werden betrouwbaarheid, integriteit en fatsoensnormen van Bruggink door voorzitter Nijhof en directeur-bestuurder Boer van de Schouwburg Hengelo (formeel nog Rabotheater) in twijfel getrokken, want de wethouder zou de Schouwburg Hengelo in het geniep hebben willen verkwanselen aan het Wilminktheater.

Bruggink stelde in een pittig raadsdebat dat hij de afgelopen tijd niets heeft gedaan dat strijdig is met de belangen van de Hengelose cultuur. De oppositie ging fel te keer, maar de coalitie steunde hem volledig. De wethouder had zich gehouden aan de politieke kaders die de gemeenteraad stelde. Zo werd de positie van Bruggink versterkt en het vertrouwen van de politieke coalitie in het bestuur en de raad van toezicht van de schouwburg verzwakt. 'Dat heeft wel een deuk opgelopen', aldus leidsman Van Grouw van de SP, de grootste raadsfractie en tevens de leidende coalitiepartij in Hengelo. Hetzelfde geluid klonk uit het kamp van de overige drie coalitiepartijen CDA, D66 (partij van de wethouder) en PvdA. Namens de sociaal-democraten zei fractievoorzitter Hollander (tot voor kort werkzaam op de raadsgriffie in Almelo en recent benoemd tot griffier in Winterswijk) dat directie en bestuur van de schouwburg zich 'volstrekt ongepast' uitlieten over Bruggink en over de onderhandelingen.

Visie, niet per se fusie

Bruggink: 'Ik wil geen fusie, ik wil een visie.' Toen hij had gemerkt dat de schouwburg daar weinig voor voelde, besloot hij eigen initiatief te nemen. 'Ik zei, dan ga ik het zelf doen.'. Het vertrouwen dat hij kreeg van een meerderheid van de raad heeft zijn positie versterkt. In die zin was het verschil met Almelo groot, want daar zegde een meerderheid twee jaar geleden het vertrouwen in het college op, en dus ook in hem, mede doordat coalitiepartij D66 de oppositie steunde.