Verkiezingsvisite

Over een half jaartje, zie je ze weer; de landelijke politici en bestuurders, die hun lokale collega's gaan helpen bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. In een bus, trekken ze een hele dag uit om vaart in de lauwe campagne te krijgen. 's Morgensvroeg komen ze een half uur te laat, bieden daarvoor geen excuses aan, maar leggen de schuld daarvan bij de regio neer, ("Het is toch verder dan gedacht.") terwijl wij altijd een half uur te vroeg zijn op een afspraak in de Randstad ("De file viel wel mee.").. Het bezoek begint met een rondrit, die nu ingekort moet worden. De directie van het bedrijf of instelling in hun zondagse pak, lopen zenuwachtig heen en weer tussen bureau en secretaresse ("Heb je nog iets gehoord, Annie?" Nee, Annie heeft niks gehoord.). Het te late gezelschap wordt ontvangen in de directiekamer met krentenwegge en de junior communicatieadviseur geeft een korte inleiding, want de nieuwe promotiefilm doet het niet op de computer. Als de pas afgestudeerde hbo-er klaar is, is er nog net tijd voor een tweede kop koffie met krentenwegge, want het was vanmorgen vroeg en het is inmiddels twaalf uur geweest. Tijdens de tweede plak krentenwegge een paar vragen, de rondleiding door de fabriek doen we een volgende keer. Die belofte wordt later ingelost door het regionale kamerlid, dat deze chaos al lang had zien aankomen en nu al bezig is met damage-control.
De tocht wordt voortgezet naar een tweede bedrijf waar de lunch klaarstaat. Inmiddels is de achterstand op de planning opgelopen tot drie kwartier. Bij het tweede bedrijf wordt begonnen met een plaspauze, waarbij twee leden van het gezelschap vlug een sigaretje roken en de vier overige leden hun assistente bellen om te vragen of er nog telefoontjes zijn geweest. Het antwoord: "Niets dat niet kan wachten. Geniet nou maar van het dagje uit.", zegt Liesbeth de fractie-assistente in Den Haag en ze verbreekt de verbinding. De lunch is uitstekend, eerder een diner; er is zelfs een glaasje wijn.
Na het tweede bedrijfsbezoek gaat het gezelschap naar een partijbijeenkomst, waar enkele zaakjes moeten worden rechtgetrokken, daarna een snelle hap, want om acht uur begint de verkiezingsbijeenkomst, waar de regionale partijelite aanwezig is. Het oorspronkelijke gezelschap is dan al behoorlijk geslonken, want wie niet hoeft te spreken die avond, heeft wel andere bezigheden en moet "helaas, helaas" eerder weg. In elk geval zijn nog het regionale kamerlid en de kandidaat-raadsleden aanwezig en het landelijk kopstuk, want die moeten nog wel aan de bak. De bijeenkomst wordt druk bezocht, de bus richting het Westen vertrekt precies op tijd naar de Randstad, want het avondprogramma is op verzoek van de bezoekers ingekort. Het landelijk kopstuk is dan al weg; dat wordt door een auto met chauffeur naar zijn flatje in Den Haag of de woonboerderij in Nergenshuizen gebracht. Morgenvroeg heeft hij een afspraak op het partijbureau. Hij valt achterin de auto in slaap, boven de stukken van de volgende dag, met als laatste gedachten:"Dit moeten we vaker doen.", maar hij weet dat dat pas over vier jaar het geval zal zijn.

Jan Visser