Afbeelding
Foto:

'Hulpverlening bij ongeluk met giftrein te laat en te weinig '

ALMELO - Bij een calamiteit met een goederentrein in Twente zal het geruime tijd duren vóór het regionaal gezag van de Veiligheidsregio precies weet om welke stoffen het gaat en welke maatregelen nodig zijn.

Formeel moet dit binnen vijf minuten bekend zijn bij de regionale en plaatselijke autoriteiten, maar dat lukt van zijn lang zal ze leven niet. Op zijn vroegst, als alles meezit, is de relevante informatie binnen drie kwartier bekend.

Dit zegt het Overijsselse statenlid Kerkhof van 50Plus over calamiteitenplannen van Veiligheidsregio's terzake het goederenvervoer dat, in weerwil van beloftes en toezeggingen, nog altijd toeneemt, ook in de dichtbevolkte regio Twente. De treinen rijden, vooral in de nacht, door de steden en dorpen, onder meer Almelo. En geen der autoriteiten weet wat de lading is. Kerkhof spreekt uit betrouwbare bron, want meldt expliciet bij een Veiligheidsregio te werken. Zijn collega Broekhuijs van de SP, die de discussie aanzwengelde, merkt op dat de norm twintig keer wordt overschreden, wat het aantal goederentreinen betreft. Het gaat dan onder meer om transporten van gevaarlijke/giftige stoffen, als gezegd vooral in nachtelijke uren.

Het zou volgens Broekhuijs volstrekt onduidelijk zijn welke stoffen wanneer door het stedelijke gebied van Twente gaan. Hij zou deze week met moties komen om duidelijkheid én maatregelen te eisen. De vergadering van Provinciale Staten in Overijssel vond deze week plats en bij het ter perse gaan van deze krant waren de uitkomsten nog niet bekend. Ook het statenlid Schrijver van het CDA toonde zich eerder bezorgd over het goederenvervoer over het spoor.

Ook lokale bestuurders maken zich druk, in het belang van de inwoners van hun gemeenten. Zo stelt wethouder Lansink Rotgerink van Wierden, in reactie op vragen uit de gemeenteraad, dat er nog geen afname is van het vervoer van gevaarlijke stoffen in 'ketelwagons', al bereikte staatssecretaris Dijksma onlangs wel overeenstemming over het stoppen op termijn van de zogenoemde 'chloortreinen' in Nederland. Verder noemt Lansink Rotgerink het 'een schande dat de Betuwelijn eruit ligt' waardoor de transporten over enkelspoor via Oldenzaal plaatsvinden. 'Dat helpt ook niet.' Veel kan hij er niet aan veranderen, alleen lokaal doet de gemeente Wierden volgens hem wat ze kan. 'We zoomen nu in op waterputten.'