Afbeelding
Foto:

Mans Kapbaarg: reconstructie tunnel mét een verhaal

ALMELO - De gemeente Almelo laat de Mans Kapbaargtunnel in de Wierdensestraat renoveren. Daarmee is 2,5 miljoen euro gemoeid. De bedoeling is ook het panelenmozaïek aan de wanden onder handen te nemen. E zijn veel aangetaste stukken, die om restauratie schreeuwen, als ze zouden kunnen.

Het omvangrijke karwei is gegund aan de firma Reef. De tunnel werd al grondig geïnspecteerd en onderzocht. Ondanks jarenlang zwaar verkeer voldoet de constructie nog steeds, maar de tunnel moet vanwege onder meer scheuren wel noodzakelijkerwijs worden gerenoveerd. Vanwege de scheurtjes sijpelt er water door, wat op den duur de constructie zou aantasten.

Het werk zal zich in drie fases ontrollen. De komende weken wordt het wegdek van de Burgemeester Raveslootsingel onder handen genomen. Deze weg vormt met de spoorlijn het 'dak' van de tunnel en wordt grotendeels opgebroken om scheuren te dichten. Voor autoverkeer zal een omleiding worden aangelegd. Fietsverkeer blijft mogelijk. De tweede en derde fase zijn in het najaar en het voorjaar. Voor fietsers en auto's is altijd een rijbaan beschikbaar. Wanden worden schoongemaakt, asfalt verwijderd om het wegdek te verbeteren en hekwerken vernieuwd. Ook komt er een verbetering van de voegen om temperatuurwisselingen op te vangen.

Mozaïek

De mozaïek-panelen worden tijdelijk verwijderd. Veel van de panelen zouden stuk voor stuk wegens rot en brok moeten worden hersteld om de mozaïeken ter verbeelding van de avonturen van Mans Kapbaarg even weergaloos te laten zijn als ze waren, letterlijk en figuurlijk. De verhalen over lange reizen naar verre oorden werden opgeschreven door Meester Vloedbeld en naderhand verstript op panelen in de tunnel - misschien wel het mooiste kunstwerk van Almelo. Het zou zonde zijn bij zo'n omvangrijke klus daarop te bezuinigen, ook al faalde de Stichting Stadsherstel Almelo opzichtig bij het aanboren van fondsen. De beeldend kunstenaar en informeel Kapbaarg-berschermheer Iwan Veneman, onder wiens leiding de panelen werden gemaakt en geplaatst, is - als er een budget komt - klaar voor de klus.