Afbeelding
Foto:

De grenzen van verstoringen in de stad

ALMELO - De beeldend kunstenaar Christopher Bohlen heeft in het derde kwartaal een tentoonstelling in de bijzondere expositieruimte Het Torentje bij de Rechtbank en het Stadhuis.

De ceremoniƫle opening van Disturbance vond onlangs plaats en de expositie is te zien tot en met 22 oktober. Disturbance heet 'een refectie van het moment' te zijn. In zijn kunst onderzoekt Bohlen de grenzen van beeldbepalende verstoringen in stedelijke omgevingen in relatie tot schoonheid.

Genoemd worden reclameborden, die te pas en te onpas worden geplaatst worden. Bij het voormalige Belastingkantoor aan de Burgemeester Raveslootsingel staat het kunstwerk zonder titel van Hans Petri al jarenlang ingeklemd door twee bouwborden die eigenlijk overbodig zijn. 'Deze verstoring is al normaliteit geworden en wordt algemeen geaccepteerd.' Het werk van Bohlen in het Kunst-Torentje is ook een tijdelijke verstoring van tijd en ruimte. Bohlen laat daarmee zien dat verstoringen tot de ordening van de stad behoren. De onrust die Bohlen oproept komt voort uit ontevredenheid en heeft de kracht om te veranderen in iets moois en nieuws. Verstoringen van de openbare ruimte raken gaande weg algemeen aanvaard en krijgen een eigen esthetiek.

Bohlen bouwde vorig jaar voor zijn eindexamen op de AKI in Enschede een soort grot. Op de muur bij binnenkomst en op de vloer waren mysterieuze tekens te vinden. Een schrift dat hij zelf ontwikkelde en dat het idee van het betreden van een onbekende cultuur versterkte. Binnen waren er meer overblijfselen van deze cultuur te vinden. De buitenkant gaf niets prijs van wat zich binnen kon afspelen.