Afbeelding
Foto:

Vijftig jaar in verzen met het heerlijkste van Haverkort

ALMELO - De dichter Gerard Haverkort heeft een bundel samengesteld met een overzicht van een halve eeuw pennenvruchten. De bundel bevat in alle opzichten - inhoudelijk en vormtechnisch – een doorsnede biedt uit het rijke oeuvre van de auteur.

Onder de titel Vijftig jaar in verzen komt een halve eeuw voorbij. Opgenomen zijn vooral dichterlijke ontboezemingen die enerzijds vormvast zijn en anderzijds tijdloos – een aangename combinatie.

Creatief geslacht

Haverkort stamt uit een creatief-artistiek geslacht met Vroomshoopse wortels, dat behalve dichters ook muzikanten, zangers, acteurs en hemelbestormers voortbracht

Gerard werd ook in Vroomshoop ter wereld geworpen, in 1942. Hij verliet het kanaaldorp met zijn eigenzinnige bevolking van verveners en arbeiders om grafische vormgeving te gaan studeren en werkte vervolgens om den brode ruim dertig jaar als docent in het voortgezet onderwijs.

Secure zin

Voor de liefhebberij, maar met een grote mate van secure zin, heeft hij immer de openbaringen der schone letteren gepraktiseerd, woord voor woord, in een strak metrum en ritme, bij voorkeur met rum. Gedichten, verhalen, liederen, vormen, cabaret en zo voort en zo verder.

Hij was en is één van de vaste gasten/medewerkers van vaak literaire samenkomsten de Openbare Bibliotheek, zoals Radio Tumult (op Almelo's niveau), De Keerkring en de Willem Wilmink Dichtwedstrijd.

Meeste geschreven

Tijdens de presentatie van de bundel in De Meridiaan, volgens ingewijden het beste deel van de Openbare Bibliotheek, las hij enkele gedichten voor. 'Natuurlijk ga ik door met schrijven', liet hij desgevraagd weten, 'maar op een gegeven moment heb je wel een leeftijd bereikt waarvan je denkt: het meeste heb ik wel geschreven natuurlijk;'

Streelt of schuurt

Maar je weet het nooit. Zo gaat de mare dat na zijn betreding van de wereld de eerste woorden van de jonge Gerard waren: 'Ik ben er één van Haverkort/ we zullen wat het wordt / of mijn dichtwoord streelt of schuurt / We zullen zien hoe lang het duurt '