Afbeelding
Foto:

'Extra geld moet specifiek ten goede komen van die gezinnen in Almelo waar kinderen in armoede leven'

ALMELO – De raadsfracties van PvdA, LAS en GroenLinks zijn er niet gerust op dat een rijksbijdrage van ruim vijf ton daadwerkelijk wordt ingezet voor het beoogde doel: ondersteuning voor kinderen in gezinnen die in armoede leven. Het college van burgemeester en wethouders zou het hiervoor slechts 75.000 euro willen aanwenden en zich beroepen op de provincie Overijssel die de gemeente Almelo onder financieel toezicht heeft geplaatst.

De drie fracties herinneren het college eraan dat recent een motie werd aangenomen waarin het college werd opgedragen de complete rijksbijdrage aan te wenden voor beleid om het leven van kinderen die in gezinnen met armoede leven te veraangenamen, bijvoorbeeld door een bijdrage in de kosten van sportclubs of muziekles. Dit zou volgens initiatiefnemer Wessels van de PvdA ook nadrukkelijk de bedoeling zijn geweest van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken toen ze de extra miljoenen over de gemeenten verdeelde: elke euro moest naar gezinnen met kinderen die leven in armoede.

Dat zou, aldus Wessels, die hierover expliciet met Klijnsma belde, ook betekenen dat het geld niet in het bestaande armoedebeleid of minimabeleid mag verdwijnen, omdat het alleen maar heel gericht aan kinderen ten goede mag komen.

De PvdA, LAS en GroenLinks willen dat Klijnsma-gelden de bedoelde bestemming krijgt en wijzen erop dat dit ook is afgesproken dat de middelen worden ingezet volgens de bestuurlijke afspraken tussen Rijk en Vereniging van Nederlandse Gemeenten. 'Het lijkt ons verstandig dat u rekening houdt met deze brede wens, en de middelen ook in 2017 inzet waarvoor ze bedoeld zijn', binden de drie fracties het college op het hart.