Hornbach wel naar Almelo, zegt advocaat

Almelo/Enschede – Er is in Twente letterlijk en figuurlijk ruimte voor drie bouwmarkten (vestigingen van Hornbach in Almelo en Enschede naast de bestaande vestiging van Bauhaus in Hengelo) zonder dat dit tot onaanvaardbare leegstand leidt. Hornbach houdt daarom vast aan de bouw van een vestiging in Enschede én een vestiging in Almelo. Dat liet de advocaat van Hornbach afgelopen week in het Zwolse provinciehuis weten.

Recent verkondigde wethouder Hatenboer van Enschede in een openbare vergadering aldaar dat Hornbach in deze stad wél een bouwmarkt realiseert, maar in Almelo zou afzien van de voorgenomen plannen tot bouw. Dit blijkt baarlijke nonsens.

Vrije markt

In beide steden zijn bezwaren ingediend dan wel aangekondigd tegen de komst van Hornbach. Ook hebben brancheorganisaties en belangenclubs geprotesteerd, niet voor het eerst, waarbij twee hoofdargumenten telkens terugkomen: bouwmarkten in de periferie slecht voor de binnensteden en zonder regionale afstemming. Om die reden zou de provincie Overijssel zowel in Enschede als in Almelo de vestiging van een bouwmarkt moeten tegenhouden. Wat het provinciebestuur overigens niet zal doen, want Provinciale Staten van Overijssel koesteren in grote meerderheid de vrije markt

Voldoende ruimte

Onduidelijk is wat Hatenboer heeft bewogen om in een commissievergadering te Enschede te beweren dat Hornbach afziet van een vestiging in Almelo, terwijl de raadsman juist benadrukt dat de Duitse bouwmarktmoloch vasthoudt aan beide steden, omdat er voldoende ruimte voor zou zijn, gebaseerd op brancheonderzoek en omzetverwachting.

Nu op orde

Zoals bekend is Hornbach in Almelo gedacht op de braakliggende grond tussen de Henriëtte Roland Holstlaan,de Bornerbroeksestraat en de Nijreessingel, waar ooit de Van Rhijnschool (MEAO) stond en ook een school voor voortgezet speciaal onderwijs. In een eerste bestemmingsplanprocedure maakte de gemeente fouten, waardoor de Raad van State er een streep door haalde. De gemeente heeft de boel procedureel naar eigen zeggen wél op orde, met een bouwmarkt ruim 1,2 hectare, een tuincentrum van ruim een halve hectare en een drive-in van een vijfde hectare. De bedoeling is het aangepaste conceptbestemmingsplan weldra ter inzage te leggen.