De kraai

Op een zonnige vrijdagmorgen werd ik gebeld om bij een familie langs te gaan waarvan de man ongeneeslijk ziek was. Hij wilde graag zijn afscheid goed voorbereiden zodat deze zou worden zoals hij dit wenste. Bij het huis van deze familie aangekomen werd de deur geopend door de dochter.

Toen ik binnenkwam zag ik een ouder echtpaar op de bank zitten, dicht tegen elkaar aan. Zachtjes hoorde ik hem tegen zijn vrouw zeggen: "doar he'j um, de zwarte kraai".

De man kon door zijn ziekte erg moeilijk uit zijn woorden komen maar gaf aan dat hij één deze dagen zou overlijden. Zijn wensen waren erg duidelijk, geen poespas, zeker niet naar een aula en niets wat op zwart lijkt. Op de uitvaart van zijn broer was alles zwart en ook de uitvaartverzorger had zich in het zwart gestoken, verklaarde zijn dochter. "Dit vond pap verschrikkelijk" vervolgde ze. Ze keek haar vader liefdevol aan en knipoogde terwijl ze hem toe fluisterde: "voor u geen zwarte kraaien, pa".

Al twee dagen na het gesprek belde de echtgenote met de mededeling dat haar man rustig was ingeslapen. In de woonkamer waar het gesprek plaatsvond, zaten ongeveer vijftien personen. De temperatuur in de kamer was behoorlijk opgelopen en ik realiseerde me dat dit niet de ideale omstandigheden waren voor een thuisopbaring. Tegelijkertijd schoten zijn woorden door mijn hoofd: "ik wil mijn huis pas verlaten op de dag van de uitvaart". Door zorgvuldige controle, de juiste middelen en goed contact houdend, hebben we ondanks de warmte aan zijn wens gehoor kunnen geven.

De uitvaart vond in besloten kring plaats en na de plechtigheid stonden er thuis koffie en broodjes klaar. Toen ik afscheid nam van de familie kreeg ik een dikke knuffel van de echtgenote en de dochter. Met een goed gevoel vertrok ik. Terug naar ons 'kraaiennest'.

Bundel
De columns van Hanneke en haar collega's zijn gebundeld in een boekje 'Bijzondere verhalen over afscheid'. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HA te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl