Almelo gaat nu huizen zonder gas bouwen

Almelo - De raadsfractie van GroenLinks in Almelo heeft het voor elkaar gekregen dat de gemeente gaat onderzoeken bij welke bouwprojecten de gasaansluiting kan komen te vervallen en het college moet daaromtrent vóór 2018 bescheid te geven. Volgens fractievoorzitter Buitenweg dient het college de regie te nemen en aan te sturen op gasloze bouwprojecten. Verder zou het voor de Almelose ambities met betrekking tot CO2-reductie van belang zijn woningen gasloos te maken. Buitenweg stelt dat netwerkbedrijven verwachten dat binnen enkele decennia geen aardgas meer te zullen leveren en dat het zaak is ook als gemeente de bakens te verzetten en in te zetten op aanpassingen van het elektriciteitsnet. Het kostte enige moeite wethouder Cornelissen van de SP mee te krijgen..

Half miljoen kinderen die in armoe leven


Almelo - Door de vasthoudendheid van fractievoorzitter Wessels van de PvdA in Almelo verdwijnt een rijksbijdrage van dik vijf ton niet in de algemene gemeentepot voor armoedebeleid, maar wordt het geld specifiek aangewend voor steun aan kinderen in gezinnen die in armoede leven. Ook hier kostte het moeite SP-wethouder Cornelissen te overtuigen, maar Wessels, die na de verkiezingen van volgend jaar maart niet terugkeert als raadslid (vanwege haar bedrijf én haar kinderen), hield stand en kreeg een meerderheid van de raad mee. Ze werd alom, van links tot rechts, gecomplimenteerd met het resultaat én de wijze waarop ze het debat voerde.

CDA eist ton op voor stedelijk buitengebied

Almelo - De christendemocratische leider Zielman heeft namens zijn fractie voldoende medestanders in de raadszaal gemobiliseerd om honderdduizend euro in de begroting 2018 te laten vrijspelen ter besteding in het buitengebied. Zielman wees erop dat hij eerder al een amendement en een motie van deze strekking aangenomen kreeg, gaf om die reden een tegenstribbelende wethouder Langius van katoen en eiste nu dus zijn ton voor investeringen in het buitengebied op. Langius zal het wel uit zijn hoofd laten daar in de 'verkiezingsbegroting' 2018 (met de stembusgang voor een nieuwe gemeenteraad in maart) wéér aan voorbij te gaan.