Afbeelding
Foto:

Almelose gemeenteraad voor verbreding van A1

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft een motie van de VVD omarmd die verbreding van de A1 bepleit vanaf Rijssen en verder Twente in. De motie, door veertien VVD-afdelingen opgesteld, is al door meer gemeenten aangenomen, maar in de grootste gemeente van Twente ging hij deze week van tafel toen zich een meerderheid aftekende tegen de motie. Ook wethouder Van Agteren ontried de motie zó sterk dat fractievoorzitter Kreeft van de liberalen in Enschede na een zeer korte schorsing de motie ijlings van tafel haalde om de politieke schade te beperken.

De meeste fracties in Enschede vonden de motie onvoldragen en ondoordacht. Zo betoogde CDA-leidsvrouw Koc dat dat het wellicht beter zou zijn eerst de situatie bij Azelo/Buren aan te pakken, waar de A1 en de A35 samenkomen, vanwege een hogere urgentie dan de verbreding van de A1. Ook werd gezegd dat juist minister Schultz van Haegen, die namens de VVD vele jaren het departement van Verkeer & Waterstaat bestierde, de verbreding van de A1 in partjes verdeelde en dat Kreeft zich beter met zijn Haagse partijgenoten zou kunnen volstaan.

Regiobestuurder tégen

Van Agteren (wethouder van BBE, één van de weinige fracties die de VVD aanvankelijk wilde steunen) noemde de motie incompleet, voortijdig en ineffectief, omdat er overleg loopt van Twente (wethouder Bron van Hengelo en Van Agteren zelf) over alle vormen van mobiliteit (ook spoor- en waterwegen), waarbij behalve de regio en het ministerie ook de provincie Overijssel (gedeputeerde Boerman) nauw betrokken is.

Kreeft bond in en de motie ging van tafel omdat'ie onhaalbaar was. Ook in de provincie Overijssel zal het VVD-statenlid Courtz er nog met de motie komen. Opvalllend was dat Kreeft wist te vertellen dat in de Provinciale Staten de héle coalitie in elk geval de VVD steun geeft, dus CDA, ChristenUnie en D66, precies de drie partijen waarvan de Enschedese VVD-fractie deze week veel kritiek ontving.

Almelo zeer positief

In de gemeente Almelo (en ook in veel andere gemeenten, waaronder Oldenzaal en Dinkelland) kreeg de motie van de VVD ruime steun, werd overwegend positief gereageerd en werd de noodzaak van een verbreding van de A1 allerwegen onderstreept.