Afbeelding
Foto:

'Stadhuis moet vertrouwen van de stad herwinnen'

ALMELO – De vernieuwing van de gemeentelijke organisatie in Almelo is nodig om ten stadhuize verbindingen te leggen met de stad, met de wijken en de mensen. Dat heeft burgemeester Gerritsen gezegd ter verdediging van het voorstel aan de gemeenteraad er 4,5 miljoen, drie jaar lang telkens (maximaal) anderhalf miljoen.

In zijn onderbouwing was Gerritsen impliciet snoeihard over de praktijk die hij vorig jaar bij zijn aantreden aantrof. Hij zei namelijk dat 'herstel van vertrouwen' noodzakelijk is, 'verbinding met organisaties en wijken' en 'ons anders organiseren naar de stad' ten behoeve van 'denkkracht en creatie in de stad'.

Gemeentesecretaris

Overigens is de vorig jaar aangetreden gemeentesecretaris Van Ardenne de auctor intellectualis van de organisatorische veranderingen, waarbij er voor de vier dienstdirecteuren geen plek meer zal zijn, omdat ze te veel naar binnen gericht waren, meer met het stadhuis dan met de huizen in de stad bezig, en ook te veel met machtige en fors gesubsidieerde instellingen, staten in de staat. Gerritsen sprak over een 'doorontwikkeling' van de gemeentelijke organisatie en per se niet over een 'reorganisatie', want dan zou er over rechtsposities moeten worden gesteggeld.

Ook benadrukte hij dat er geen 4,5 miljoen nodig is voor 'afkoopsommen en gouden handdrukken', veel geld zal gaan naar ombouw van de organisatie, scholing en opleiding van ambtenaren en het tijdverlies dat daarvan een aantal jaren het gevolg zal zijn.

Gerritsen stelde verder niks te zien in een 'takendiscussie', zoals de VVD bepleit, want dat zou nog veel meer tijd- en ook energieverlies betekenen. En niet alles laat zich volgens hem 'afvinken op een lijstje'. Als de raad wel een kerntakendiscussie wil, dan hoort hij het wel. 'U gaat erover, u hoeft mij maar te bevelen en er gaan het regelen.'

De burgemeester voegde er evenwel aan toe dat wat hem betreft het bestuur der gemeente zich moet laten afrekenen op het realiseren van arbeidsplaatsen voor de bevolking, financieel verantwoord beleid en herkrijging/versterking van de regiofunctie voor Almelo.