Afbeelding
Foto:

Essentaksterfte in Almelo: honderden bomen sneuvelen

ALMELO – Van de ruim 43.000 bomen in Almelo zijn welgeteld 3.165 essen en daarvan is zo'n twintig procent (circa 450) aangetast door een schimmel die chalara fraxinea heet, ook wel 'vals essenvlieskelkje' genoemd.

Het is een schimmelinfectie die in essen in geheel Europa taksterfte veroorzaakt. Uiteindelijk verzwakt een boom daardoor in ernstige mate en een prooi van ziektes of insectenvraat die anders niet dodelijk hoeven te zijn.

Indien de prognose uitkomt, moeten op termijn ongeveer ruim 2.500 essen in Almelo verdwijnen. In heel het land zou tachtig tot negentig procent kunnen bezwijken. Er moeten ook preventief maatregelen worden getroffen. Het is namelijk onveilig zieke bomen te laten staan omdat het afsterven gepaard gaat met het vormen van dood hout.

Onveilig

Veel van de bomen zijn laan- of plantsoenbomen en hebben takken boven de weg/fietspad of tuinen/plantsoenen. Er moeten in een kort tijdsbestek ruim 250 bomen worden geveld, in verband met een verhoogd risico.De ziekte komt ook voor in midden- en noord-Europa en daar zijn al grote bosbestanden en essenlanen verdwenen. De eerste melding van de ziekte in Nederland kwam in 2010 uit het noorden des lands. Vermoedelijk is de ziekte sinds 2008 in Nederland en heeft ze zich in een paar jaar tijd over gans het land verspreid.