Afbeelding
Foto:

Aantrekkende economie zegen bouw in Nijrees-Noord

ALMELO – De woningbouw in Nijrees-Noord heeft de wind in de zeilen. De aantrekkende economie zorgt in de hele stad voor een opleving van de bouw en zo dus ook in dit gebied. Het heeft even geduurd, een jaar of vijftien, maar nu gaat het hard.

Dat de kavels als warme broodjes over de toonbank gaan is overdreven, maar de makelaars zijn, ofschoon broodnuchter, dik tevreden over de verkoop. Nadat eerder de eerste fase van het plangebied bouwde, in ontwikkeling bij Plegt-Vos, is nu de fase waar Roosdom-Tijhuis bezit heeft aan snee. Volgens makelaar Koers van Plaggemars gaat het 'werkelijk heel goed'.

Leedwezen

Tot leedwezen van veel bewoners van de Nijreesweg, die jarenlang trachtten de bouw te verijdelen, verrijst het ene na het andere huis. De bezwaarmakers procedeerden tot bij de Raad van State, maar kregen ook in hoogste instantie nul op het rekest. De bouwvergunning en de vrijstelling voor de bouw van 160 woningen bij de tussen de Nijreessingel en de Weezebeek hield stand. De aantijgingen van gemeentelijke manipulatie op juridisch vlak werd ongegrond verklaard, zeker nadat de gemeente Almelo een procedurefout herstelde. Ook de kap van zo'n 130 bomen werd toegestaan en de geluidsoverlast zou binnen de normen blijven.

Tuincentrum

In het gebied was indertijd het tuincentrum Oude Wesselink gevestigd, maar dat moest wijken wegens onbereikbaarheid door de aanleg van de Nijreessingel en de geplande bouw van de woningen aan de Nijreesweg. De gemeente gaf Oude Wesselink na veel vijven en zessen vervangende grond voor zijn hoveniersbedrijf aan de weg naar Zenderen, naast de stortplaats Elhorst-Vloedbelt, waar hij mede met geld van investeerders een Groenpark zou ontwikkelen, met recreatieve elementen, zoals een golfbaan en een horecagebouw.

Uiteindelijk liep dat spaak mede door juridische complicaties, gemeentelijke fouten en financiële malheur, waardoor Oude Wesselink het op de nieuwe plek niet lang heeft volgehouden.