Afbeelding
Foto:

CDA wenst afschot 'lastige' wilde zwijnen regio Twente

Almelo - Het toenemende aantal wilde zwijnen zou een negatief effect hebben op de natuur en daarom wil het CDA in Overijssel 'een beheersbare wilde zwijnenpopulatie en een adequate schadeafhandeling'. Hij wil van gedeputeerde Maij op kort termijn hom of kuit, en nog liever zwijn.

De schade, onder meer op landerijen van Huize Almelo, wordt overigens niet aan de natuur aangericht, maar vooral aan de landbouw, want de wilde varkens doen zich te goed aan tal van gewassen. Het statenlid Van der Vegte van het CDA laat in het midden hoe hij het aantal zwijnen wil 'beheersen'. Omdat sexuele voorlichting bij dieren doorgaans weinig uithaalt moet de christen-democraat zal hij vermoedelijk gereguleerd afschot door jagers beogen.

Klachten

Recent klaagden agrariƫrs uit de omgeving van Haaksbergen (Witteveen) en Westerhaar (Engbertsdijkveen) bij het provinciebestuur over grote schade en gebrekkige vergoeding.

Veiligheid

Van der Vegte doet een suggestie: 'We hebben in Overijssel voor de schade veroorzaakt door dassen een versimpelde regeling ingevoerd. In deze regeling is een vast schadebedrag vastgesteld en dit werkt naar tevredenheid van alle betrokkenen.' Naast de schade voor landbouwbedrijven is de de almaar toenemende populatie wilde zwijnen volgens Van der Vegte ook een risico voor de verkeersveiligheid. 'Vooral als ze jongen hebben gaan ze in de aanval wanneer ze verrast worden en zijn ze een gevaar voor wandelaars of fietsers.'

Uitkomsten

Tijdens een recent debat in een statencommissie over deze kwestie stelde gedeputeerde Maij overigens te willen wachten op de uitkomsten van een nationaal debat, met de rijksoverheid, alle provinciebesturen en uiteenlopende belangenorganisaties, in de loop van volgend jaar, over de vraag hoe de uitdijende zwijnenpopulatie hier te lande tegemoet te treden.