Afbeelding
Foto:

Voormalige bioscoop, pand van tranen en geluk, staat te koop

ALMELO – Het markante pand van de voormalige bioscoop Cinema Palace aan de ooit zo voorname en drukke Grotestraat-Noord staat te koop. Het is een gebouw met historie; een schouwzaal met dierbare herinneringen, van liefde en verdriet, van oorlog en vrede - en daarvan de verbeelding.

Bijna een eeuw geleden, in 1919, opende in het karakteristieke gebouw een bioscoop zijn deuren: het bioscooptheater Rembrandt in een verbouwd winkelpand. De voorgevel kreeg een stijlrijk voorkomen met een balkon boven de grote ronde ingang die overigens nu nog steeds kenmerkend zijn voor het pand rijk aan grandeur.

Voorheen was er alleen een Witte Bioscoop (op christelijke grondslag) gevestigd aan het Stationsplein, maar in Palace ademde alles de nieuwe tijd, de stomme film, de tijd van De Stijl in de beeldende kunst, de vrije jazz in de muziek. Ook de bioscoop stond - om het met de titel van een rolprent van Charly Chaplin te zeggen - in het teken van Modern Times. Met een machtig perspectief, want de Eerste Weeldoorlog was afgelopen en de Roaring Twenties stonden op het punt van uitbreken.

In 1936 kwam de naam Palace Theater op de gevel. In 1920 verrees iets verderop aan de Grotestraat-Noord een tweede bioscoop, aanvankelijk Favorite gedoopt, het latere Varossieau. In dit gebouw werden niet alleen films vertoond, want er was ook een toneelvloer, waardoor er eveneens theater- en variétévoorstellingen plaatsgrepen. Tevens werden er bokswedstrijden gehouden.

Hangen en wurgen

Palace sloot in 1985 de deuren, Varossieau zette de strijd voort en zou het nog twintig jaar met hangen en wurgen redden Ondertussen heeft Almelo alweer tien jaar een meer hedendaagse bioscoop, met vijf zalen, gevestigd aan het Amaliaplein, plus een filmhuis in Hof 88.

De behuizing van Palace werd na de sluiting van de bioscoop een winkelruimte, onder meer ten behoeve van de Schoenenreus. En nu staat dit karakteristieke pand te koop, in vele opzichten beeldbepalend, met zoveel geschiedenis, van intense liefdes op het witte doek tot opbloeiende liefdes in de pluchen stoelen. Debatcentrum Het Paleis misschien.

Afbeelding