Afbeelding
Foto:

Raad wil tempo met zonnepanelen stad(huis) en Aadijk

Almelo - De gemeente Almelo wil zonnepanelen op het dak van het stadhuis, mede voor de aangekochte elektrische auto's, maar het is nog niet gebeurd. Volgens ambtelijke bronnen is voor 45.000 euro aan panelen voor dit doel gekocht, maar nog nooit gebruikt.

Wethouder Cornelissen van Duurzaamheid was deze week niet bereikbaar voor commentaar. Onlangs liet Cornelissen wel weten dat hij op het dak van het stadhuis bezig is met het houden van bijen en het onderhouden van een kruidentuin op niveau. De gemeenteraad van Almelo wil ondertussen actie en tempo op het gebied van duurzaamheid. Zo bepleit het raadslid Buitenweg van GroenLinks het gebruik van zonnepanelen op het platte dak van het toekomstige distributiecentrum van de projectontwikkelaar Heylen op XL Park. De gemeente zou dit in elk geval sterk moeten bevorderen. Het gaat namelijk alleen al bij deze gedachte nieuwbouw op de logistieke hotspot om achttien hectare dak.

Aadijk Noord

Cornelissen is naar eigen zeggen bezig met de realisering van een 'zonnepark' op de locatie Aadijk-Noord. Er zouden zes bedrijven interesse aan de dag hebben gelegd voor de ontwikkeling, aanleg en exploitatie van zo'n met zonnecellen gedrapeerd gebied, waarvan er één geen beroep op subsidie zou willen doen. De wethouder: 'Dan wordt het interessant, met die partij zijn we nu aan het praten.'

Twenterand

Overigens maakte de gemeente Twenterand deze week bekend aan de grens met de gemeente Almelo nabij het zandwinningsgebied Oosterweilanden aan de oostzijde van de N36 een zonnepark wil aanleggen. Er wordt uitleg gegeven over de mogelijke ontwikkeling van een zonneveld met omvang van circa hectare. Wethouder Van Abbema: 'Ook als gemeente Twenterand staan we voor een grote duurzame opgave. Daarin kan de ontwikkeling van een zonnepark een flinke bijdrage aan leveren.' Voor een dergelijk project is er een zogenaamde SDE-subsidie beschikbaar. De aanvraag moet 16 september ingediend zijn, inclusief de benodigde omgevingsvergunning.