Afbeelding
Foto:

Twentenaar kan vrij roamen met mobieltje

TWENTE - Afgelopen week werd een belangrijke wijziging doorgevoerd in mobiele telefonie. Maar ook eentje waar veel mensen wellicht nog niet van op de hoogte zijn: het afschaffen van roaming. Dit is met name voor onze Twentse grensgangers een mooie stap vooruit.

Het Europarlement besloot enige tijd geleden om het roamen af te schaffen. Roaming betekend dat u in het buitenland weliswaar kunt bellen of internetten met uw Nederlandse abonnement, maar hiervoor werden dan wel extra kosten in rekening gebracht. Met ingang van 15 juni zijn deze extra kosten officieel afgeschaft.

Providers
Diverse aanbieders van mobiele telefonie besloten al om deze wijziging eerder in te voeren. Zo konden klanten van diverse providers al begin deze maand of zelfs twee maanden geleden al genieten van deze gratis roaming. In principe bent u als klant ook geïnformeerd door uw eigen provider over deze wijziging. Zo e kunt u nu tegen dezelfde voorwaarden binnen de EU gebruik maken van uw bundel als in Nederland.

Dekking
Het is wel belangrijk om de voorwaarden voor uw specifieke provider even na te lopen. Sommige providers bieden namelijk ook uitgebreidere gratis roaming in landen buiten de Europese Unie. Er zijn wel wat kanttekeningen, zo hanteren providers een Fair Use Policy om te voorkomen dat u permanent met uw telefoon in het buitenland verblijft; zo moet het verbruik meer in Nederland liggen dan in het buitenland.

Voordelen
Zeker voor Twentenaren die vaak op of over de grens reizen is het afschaffen van roaming een zeer welkome ontwikkeling. Eerder waren mensen nog wel eens onverwacht duur uit doordat ze met hun telefoon net op een Duits netwerk zitten zonder dit door te hebben. En wie op vakantie gaat hoeft nu geen rare capriolen uit te halen om toch een telefoon te kunnen gebruiken zonder een gepeperde rekening achteraf.