Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Van grote steden Twente minste leegstand Almelo

Almelo - Van de drie grote steden is het aantal vierkante meter leegstaande winkelruimte in Enschede het hoogst. Het bedraagt vijftien procent. In de gemeente Hengelo staat twaalf procent leeg en in Almelo negen. Dat stelt het bureau Dietz Communicatie dat de situatie in de centrumgebieden van de drie grotere Twentse steden heeft onderzocht.

Naar de mening van Dietz is het een felicitatie waard dat Enschede in de race is voor het predicaat Beste Binnenstad van Nederland en het bureau wenst de gemeente er naar eigen zeggen veel succes mee, maar ondertussen leidt de wijze waarop de gemeente met de ondernemers/winkeluitbaters in de binnenstad omgaat volgens Dietz onweerlegbaar tot een neerwaartse spiraal. Net als veel andere steden zou de focus van Enschede te veel op liggen op bedrijvigheid, inclusief detailhandel, buiten het stadscentrum. In dat verband wordt de komst van de grote Duitse bouwmarkt Hornbach naar het buitensingelgebied nadrukkelijk gekapitteld. Enschede zou alsnog moeten afzien van Hornbach, Hetzelfde geldt volgens Dietz voor Almelo, dat met de Woonboulevard heeft gemerkt wat de gevolgen voor het stadscentrum zijn.

Niettemin mag het onderzoek volgens hetwelk de leegstand van winkels in Almelo minder is dan die Enschede en Hengelo verrassend heten. Zou dat de aanleiding zijn geweest voor de aandacht die van links naar rechts wethouder Langius, burgemeester Gerritsen, wethouder Ten Seldam en gedeputeerde Van Haaf afgelopen week hadden voor het raadplegen van hun telefonische/digitale nieuwslijntjes... bij de feestelijke aanvang van de tweede fase van de binnenstad?