Afbeelding
Foto:

Almeloërs snoeien taxus baccata tegen kanker

ALMELO - Afvalinzamelaar Twente Milieu zamelt ook dit jaar weer takken van de taxus baccata in. Deze haag die hier welig tiert is namelijk een belangrijk bestanddeel in medicijnen tegen kanker. Maar wereldwijd is deze haag veel minder te vinden dan in Nederland.

Tussen 15 juni en 31 augustus 2017 zamelt Twente Milieu in samenwerking met de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hof van Twente, Hengelo & Oldenzaal éénjarige twijgen van de taxus baccata-haag in. In het snoeisel van de taxushaag zit baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Inwoners kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten brengen en op deze manier een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker.

Chemokuur
Bij de helft van alle chemokuren kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende om één kankerpatiënt te behandelen. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel heel veel in Nederland.

Meedoen
Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten in hun gemeente brengen. Zo kunnen inwoners van Hof van Twente bijvoorbeeld terecht bij Bruins en Kwast in Goor en inwoners van Borne bij het Milieupark in Hengelo. Het snoeisel moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om bruikbaar te zijn voor de medicijnen. Wel bruikbaar: alleen éénjarige scheuten aan takken van maximaal 30 cm, opgevangen op een doek, zeil of plasticfolie. Op deze manier blijft het vrij van onzuiverheden. Niet bruikbaar: dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken. Snoeisel dat vervuild is met dor blad, aarde, grind, gras of ander snoeisel is helaas ook niet bruikbaar. Kijk voor meer informatie over de deelnemende afvalbrengpunten op de website van Twente Milieu of Vergroot de Hoop en kijk wat u kunt doen.