Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Huisje, boompje, feestje!

De belangstelling voor de NVM Open Huizen Dag is traditioneel hoog. Dat is niet gek als je bedenkt dat ruim 35% van de mensen met verhuisplannen rondloopt, terwijl nog maar een klein deel daarvan de daad bij het woord voegt. Het bekijken van je potentiële nieuwe stulpje is onlosmakelijk verbonden aan het oriëntatieproces van kopers. De meesten starten achter de computer. Maar hoe goed we ook in staat zijn om daar een indruk te geven van de koopwaar, je proeft daar niet de sfeer en kunt het niet aanraken. Dan moet je toch echt op pad. En met een vooraf uitgestippelde route onder je arm, bezoek je heel eenvoudig de door jou geselecteerde woningen op één dag. Handig.

Dit jaar vinden zo'n 175.000 huizen een nieuwe eigenaar via de NVM makelaar. Zowel voor de verkoper als de koper is dat een feestelijk moment. Zoals gezegd ben je als huizenzoeker druk met het oriëntatieproces. Als verkoper moet je gefocust zijn op een verpletterende indruk, een aanbod dat de koper niet kan weigeren. Natuurlijk speelt de vraagprijs daarin een rol. Maar dat is zeker niet het belangrijkste. De staat van de woning is bijvoorbeeld nog belangrijker. Voldoet het aan de wensen? Is het onderhoud op peil? Want aanpassingen en verbeteringen zorgen voor extra uitgaven en die zijn vaak lastig te financieren.
Maar het belangrijkste voor de koper is toch de vraag: past het huis bij mij en mijn situatie? Zie ik mijzelf en mijn partner of gezin hier 'happy' wonen? Iedere huizenkoper probeert zich daar een voorstelling van te maken. Allemaal emotie dus. Emotie speelt een rol bij iedere aankoop. Zelfs de zakelijke. Dat is wel bewezen. Dus is het aan de verkoper om de gevoelige snaar te raken. Door een hartelijk ontvangst van de kijkers en door iets van de sfeer in en rond het huis te laten proeven. Door een verhaal te hebben over het woongenot, de gezellige buurt, de kwaliteit van de school in de nabijheid, de rust of juist de dynamiek van de omgeving, de toegankelijkheid en veiligheid van de wijk. Ik zou de huizenverkopers willen voorleggen: welke vragen zou je zelf hebben en welke argumenten zouden jou overtuigen?
Huisje, boompje, feestje. Nou , spreek maar rustig van een feestweek. Want na de succesvolle Open Huizen Dag van afgelopen weekend in Hengelo, lopen kopers en verkopers hier zoals altijd de deur plat. Dan is het aan ons om een verpletterende indruk te maken. Kom maar op. Party time.

Patrick Oude Egberink
NVM-Makelaar Namaco Twente