Afbeelding
Foto: Coen Mulder

Feestje in centrum bij begin tweede fase nieuw stadshart van Almelo

Almelo - De eerste fase van de binnenstad is afgerond. Zo werd het voormalige pand van V&D aan het Waagplein verbouwd tot een complex met dertig appartementen en winkelruimte. Voor het begin van de tweede fase (Haven Zuid) kwam gedeputeerde Van Haaf van de provincie Overijssel afgelopen week naar Almelo.

In aanwezigheid van de woningcorporatie Beter Wonen, investeerder Urban Interest, het gemeentebestuur en andere samenwerkingspartners ging de realisering van Haven Zuid van start. In het pand Ledeboer ontving wethouder Van Wijk de genodigden. Dat monumentale pand is het nieuwe zenuwcentrum van dit deel van het centrum

Regiofunctie

Er werden verhalen verteld over de vroegere en toekomstige betekenis van de binnenstad van Almelo voor niet alleen de gemeente zelf, maar ook voor het verzorgingsgebied. Almelo verloor die functie, maar wil die nu terugpakken, zowel sociaal en economisch als cultureel en bestuurlijk Het natuurlijke hart van de wijde omgeving, zeker de voormalige Gemeentekring Almelo.

Er moet daartoe heel veel worden gesloopt en heel veel voor worden gebouwd. Wie mooi wil worden moet even pijn lijden. Om die overgang te markeren sloegen burgemeester Gerritsen, gedeputeerde Van Haaf en wethouder Van Wijk de eerste palen voor Haven Zuid,dat feitelijk het hele gewezen Centrumplein omvat.

Verzinnebeelding

Er was voor de gelegenheid een soort strand aangelegd ter verzinnebeelding van de terugkeer van het water in de Almelose binnenstad. Dat gebeurt op passende schaal om niet in dezelfde val van dezelfde hoogmoed te stappen als drie decennia geleden. En daarom komt er geen grote haven met een Pauwels Plaza, maar een doortrekking van het kanaal stadinwaarts passend bij aard en schaal van het Almelose centrum, dat zich wil onderscheiden als winkelstad en uitgaansoord met veel groen en blauw. Daarvoor spant het huidige gemeentebestuur zich in, met hulp van de provinciale overheid, die alles bij elkaar bijna tien miljoen euro bijdraagt aan de revitalisering van het Almelose centrum. En dat was afgelopen week een markering waard door een eerste paal te slaan, sterker, drie eerste palen, in een stad waar de geesten weer vaardig worden en het nieuwe zelfbewustzijn en de stadstrots weer groeien.