Afbeelding
Foto:

Bedrijven in Almelo spelen rol bij innovatiekansen fotonica

Almelo/Enschede - De regio Twente speelt met de regio Eindhoven nationaal een prominente rol op het gebied van fotonica. Tijdens het internationale congres World Technology Mapping Forum on Photonics in Den Bosch ondertekenden de provincies Overijssel, Noord-Brabant en Gelderland deze week een intentieverklaring om samen de wereld te veroveren. PANalytical en Sumipro in Almelo spelen een prominente rol in deze nieuwe en kansrijke markt.

De internationale markt voor fotonica ontwikkelt zich in ijltempo. De verwachting is dat die in 2025 al 615 miljard euro beslaat. En daar stopt de groei niet. De Europese Commissie heeft fotonica aangemerkt als Key Enabling Technology (KET), waardoor aanmerkelijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling mogelijk zijn vanuit het programma Horizon2020. Met investeringen vanuit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven werkt Twente versneld aan het versterken van zijn positie en het vergroten van de werkgelegenheid in de fotonica. Daarin trekt de regio op met kennisinstellingen en (andere) hightechbedrijven, maar ook tal van landelijke partners. Ze zorgen ervoor dat Nederland voorop blijft lopen in de ontwikkeling, productie en toepassing van geïntegreerde fotonica.

Parelende expertise

Met baanbrekend onderzoek bij het instituut Mesa+ en Fraunhofer Project Centre (verbonden aan de Universiteit Twente) en gekwalificeerde bedrijven als PANanalytical en Sumipro mar heeft Twente parelende expertise in huis. En daar komt continu nieuwe kennis bij, mede dankzij de fotonica-opleidingen van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. De oplossingen die ondernemers in Twente ontwikkelen verbeteren de gezondheid en bevorderen de veiligheid.