Afbeelding
Foto:

Maak afspraken over
festivalbezoek tiener

TWENTE - In de zomermaanden zijn er weer volop geweldige muziekfestivals zowel binnen als buiten de regio Twente. En natuurlijk gaat ook menig tiener graag naar zo'n festival, al dan niet met vrienden. Het is dan wel belangrijk dat je als ouder goede afspraken maakt.

Je tiener naar een festival laten gaan - zeker een meerdaags festival - is voor veel ouders een moeilijke stap. Toch kan dit best, mits je goede afspraken maakt met je zoon of dochter en ze ook echt weerbaar maakt tegen verleidingen. Zo benadrukken ook de opvoedingsondersteuners van Loes. Veel festivals laten tieners gewoon toe, zoals Pinkpop waar kinderen vanaf 12 jaar welkom zijn zonder begeleiding.

Zeg je ja tegen MDMA?
Hoewel organisatoren van festivals er veel aan doen om drugs buiten de terreinen te houden is het nooit helemaal uit te bannen. En wat doet je tiener wanneer hij of zij een XTC-pil aangeboden krijgt? Je hoopt als ouder natuurlijk dat ze hier niet op in gaan; iets waar je duidelijk in moet zijn. Tieners die gepakt worden met drugs op festivals riskeren namelijk zelfs een strafblad. Veel tieners kunnen de gevolgen echter niet overzien en ook het normaliseren van drugsgebruik op festivals zorgt voor een grote verleiding. Hetzelfde verhaal gaat op voor drank op festivals: praat er zeker over om je tiener weerbaar te maken tegen de verleiding.

Gehoorschade
Als ouder kun je ook veel doen om ander leed op festivals te voorkomen. Hoewel snerpende death metal op een volume van een opstijgende Boeing 747 natuurlijk helemaal TE VET GAAF is, is tinnitus aanzienlijk minder leuk. Moedig je tiener dan ook zeker aan om niet te dicht bij speakers te staan en gehoorbescherming te dragen. Er zijn goede oordoppen te koop die het geluid dempen naar een veilig volume zónder dat ze de muziek geweld aan doen. Onbeschermd luisteren kan zorgen voor permanente schade zoals tinnitus, een permanente sis- of fluittoon in het oor.

Gezellig
In een tweepersoons tentje op een festival kan het soms wel héél gezellig zijn. U als ouder kunt zich de ontluikende liefde ook vast herinneren. Wederom is het belangrijk om open te zijn met uw tiener en gevaren te bespreken. Het aanmoedigen van gebruik van condooms is belangrijk.