Tulips 67-02 oieverf op doek
Tulips 67-02 oieverf op doek Foto:

Fundatie met Jan Cremer en meer in bij Indigo

Almelo – In de schouwzalen van de Kunsthal Hof 88 te Almelo gaat zondag een bijzondere tentoonstelling van start. Onder de titel De Fundatie te gast bij Indigo Almelo stelt dit Zwolse museum een deel van zijn collectie tijdelijk te toon in de stad aan de Aa. Er is tot en met eind augustus werk te zien vanonder meer Jan Cremer, Pieter Henket, Henk Visch, Paul de Reus en Jef Diederen. De expositie zal zondagmiddag worden geopend door kunsthistoricus en -publicist Jet van der Sluis.

Uit de collectie die De Fundatie heeft met werken van de geboren Enschedese mannetjesputter Jan Cremer (van wiens oeuvre Fundatie-directeur Ralph Keuning een even groot pleitbezorger is als van dat van Jeroen Krabbé) worden Tulips 67-02 en Dutch Tulipfield nr. 5 getoond. Cremer schilderde de tulpenvelden in het befaamde Chelsea Hotel in New York, waar hij in 1964 ging wonen na het overdonderende succes van zijn boek Ik, Jan Cremer. De schilderijen in Hollandse traditie waren zijn bijdrage aan de Amerikaanse Pop Art. Ze zijn sinds vorig jaar in het bezit van de kunstcollectie van de provincie Overijssel en worden nu voor het eerst aan het publiek getoond.

The Faces

De expositie wordt aangevuld met de serie The Faces van fotograaf Pieter Henket, bij de verbouw van de Fundatie in 2013 door het museum verworven met steun van de Bank Giroloterij. Ook werken van Henk Visch, Paul de Reus en Jef Diederen maken deel uit van de presentatie bij Indigo Almelo in de kunstzalen van het cultuurcomplex Hof 88.

In Galerie en Tuinzaal laat Indigo schilderijen zien van de aanstormende Helena Hoogenraad zien. Ze zegt: 'Ik vertaal mijn familiefoto's naar schilderijen, tekeningen en grafiek. Er is altijd sprake van een wisselend gevecht: enerzijds wil ik me aan de beeldelementen van de foto houden, anderzijds voel ik een sterk verlangen om vrij te schilderen. Door het deconstrueren van de foto verandert deze in een autonoom beeld, in iets wat het persoonlijke ontstijgt.'

Omlijsting

Er is bij de opening muzikale omlijsting (letterlijk en figuurlijk goed passend bij schilderijen) van Luc Hudepohl en Ruben Nosaehi. Openingstijden tot en met 27 augustus: dinsdag tot en met zondag van 13.30–17.00 uur en op verzoek (groepen mogelijk op afspraak).