Afbeelding
Foto:

Jacht op Europees geld fietsroute Almelo-Enter

Almelo/Enter - Er kan een onderzoek komen, als de gemeenteraad dat wenst, naar de mogelijkheid van Europese medefinanciering van een fietspad tussen Almelo en Enter, via Windmolenbroek en Ypelo/Rectum. Dat heeft wethouder Lansink Rotgerink van de gemeente Wierden gezegd. De aanvraag zou met de gemeente Almelo gedaan kunnen worden, want een veilige fietsverbinding tussen Almelo en Enter is vooral van belang voor de schoolgaande jongeren van dorp naar stad en vice versa . Daar weet de Almelose burgemeester trouwens alles van.

Veel jongeren uit Enter volgen voortgezet onderwijs in Almelo, aan Erasmus, Noordik of Pius/Canisius. Ooit deed een zekere Arjen Gerritsen dit, toen hij als Enterse jongeling dagelijks naar (toen nog) het Christelijk Lyceum pedaleerde en later naar de MEAO (Van Rhijnschool). Het legde hem geen windeieren, want hij werd wethouder te Wierden en na wat omzwervingen in den lande burgemeester van Almelo.

Er zal weldra, wellicht al bij de behandeling van de meerjarenbegroting, over de financiering van een fietspad over worden gesproken. Dan beraadslaagt de raad van Wierden ook over geld dat op termijn nodig is voor de school De Passie (die toenmalig wethouder Gerritsen naar Wierden lokt, wat niet iedereen apprecieerde) vanwege de noodzakelijk nieuwbouw. De Passie, een school voor evangelisch voortgezet onderwijs, heeft nu vlak over de gemeentegrens met Almelo, namelijk in Zuidbroek, een noodschool in gebruik. Het college van burgemeester en wethouders van Wierden houdt rekening met financiƫle verplichtingen voor de nieuwbouw ten bate van de school De Passie. Dat kan op de plek van de huidige - tijdelijke - stek aan de Akkerwal in Zuidbroek, maar ook zijn locaties in het dorp Wierden in beeld. Verder is meer geld nodig voor de fietssnelweg F35 richting Nijverdal en ten behoeve van de Agenda voor Twente (vijf jaar minimaal 7,50 euro per jaar, bij elkaar een slordige negen ton) extra beslag legt op de financiƫle middelen. Ook voor het Twentse vervoer en de Twentse zorg zullen extra budgetten moeten worden vrijgespeeld

Tekort

Tegen dit decor voorziet het college van Wierden volgend jaar een tekort van 109.000 euro, De gemeenteraad dient dekking aan te dragen.