Afbeelding
Foto:

Gedetineerden op de planken

ALMELO - Een gedetineerde van de penitentiaire inrichting Almelo stond woensdagavond 24 mei op de planken van theater De Lievekamp in Oss.

Samen met vijf andere (ex-)gedetineerden heeft hij een rol gespeeld achter de schermen bij de veertig theatervoorstellingen die de oud-profvoetballers van FC de Rebellen sinds september 2016 hebben verzorgd door het hele land. Dit dankzij een samenwerking met de Dienst Justitie¨le Inrichtingen (DJI). De voorstellingencyclus is een goede manier voor de gedetineerden om onder meer werkervaring op te doen.

Convenant
Dat was de insteek van het convenant dat de Dienst Justitie¨le Inrichtingen, waaronder alle gevangenissen in Nederland vallen, heeft afgesloten met FC de Rebellen. Gedetineerden die al de vrijheid hadden om buiten de muren van de gevangenis te mogen verblijven, gingen bij toerbeurt mee als roadie met de theatervoorstellingen, hielpen mee met uitladen van de apparatuur, bij het opbouwen van het podium, klaarzetten en verkopen van merchandise en het opruimen na afloop van de shows en verleenden allerhande andere hand- en spandiensten rondom de voorstellingen.

Laatste fase
De deelnemende gedetineerden zoals uit Almelo zitten allemaal in de laatste fase van hun straf of zijn inmiddels weer op vrije voeten. Voorwaarde voor deelname was het vertonen van goed gedrag en de stage moest passen in hun re-integratieplan. De stagiairs waren een vrouw uit penitentiaire inrichting (PI) Ter Peel en mannen uit PI Almelo, PI Middelburg, PI Scheveningen en PI Veenhuizen (twee maal).

Tweede kansen
???????Tjarda Zeggelink, samen met oud-voetballer Marcel Meeuwis eigenaar van FC de Rebellen, kijkt met veel voldoening terug op de samenwerking met de gedetineerden. "Een bijzonder project waarbij we aan de wieg hebben gestaan van tweede kansen. De stagiairs waren nauw betrokken tijdens de tour en kregen regelmatig in de kleedkamers levenslessen van John de Wolf of Glenn Helder. Wij zijn dankbaar dat wij dit voor onze stagiairs hebben mogen betekenen en willen ze danken voor hun tomeloze inzet. "

Succesvol
???????Gerko Brink, projectleider Werk via Sport bij DJI, is eveneens in zijn nopjes met de samenwerking tijdens de theatertour. "Als DJI maken we ons sterk om gedetineerden, die vaak een steuntje in de rug nodig hebben, te helpen om weer succesvol deel uit te kunnen maken van de maatschappij. Werkervaring opdoen is van groot belang voor een geslaagde terugkeer in de samenleving.