Afbeelding
Foto:

Almelo aan de lat voor 2,5 miljoen in het Twents belang; gemeenteraad beslist en IKT praat ook een woordje mee

Almelo - De gemeente Almelo moet gedurende vijf jaar 7,50 euro per inwoner per jaar betalen ten behoeve van de Agenda voor Twente. Dat is minder dan eerder vanuit de Regio Twente werd voorgesteld, maar toch nog altijd een half miljoen op jaarbasis, dus van 2018 tot en met 2022 zo'n 2,5 miljoen. De gemeenteraad wordt geacht hiervoor in de Perspectiefnota (meerjarenbegroting) financiële ruimte te bieden.

Er vindt volgende maand behalve politieke besluitvorming in Almelo ook een bijeenkomst plaats van de Industriële Kring Twente (ondernemers in de regio) over nut en noodzaak van de Agenda voor Twente. Dat gebeurt in het Stadslab op Indië.

Overigens is het bedrag van 7,50 euro per inwoner per jaar een compromis, want de gemeente Enschede wilde als grootste gemeente en kartrekker 12,50 per inwoner per jaar om echt stappen te kunnen maken met de regionale projecten.

Gelijkgestemden

De gemeente Enschede overwoog zelfs de bestuurlijke handen van Twente af te trekken en met gelijkgestemde gemeenten de blik oostwaarts te wenden, dus richting het Duitse grensgebied met steden als Münster en Osnabrück. Almelo was één van de gemeenten die problemen had met 12,50 per inwoner per jaar.

Om de lieve vrede

Zowel regiovoorzitter Van Veldhuizen (burgemeester van Enschede) als bestuurscommissievoorzitter Welman (wethouder te Enschede) zat op deze lijn, maar ze stemden uiteindelijk 'om de lieve vrede' toch maar in met 7,50 euro. Overigens komt Welman 13 juni naar het Stadslab in Almelo om bij het IKT zijn standpunt toe te lichten.