Afbeelding
Foto:

Boekhandel op de oevers van de Aa in het nieuwe hart van stad

Almelo - In het pand op de oevers van de Aa, waar het riviertje de Grotestraat Zuid kruist, zal zich de boekhandel vestigen die nu aan het einde van de Grotestraat-Noord is gevestigd. Het oude pand met zijn fijne grandeur en kenmerkende gevel, is eigendom van onroerend goed-verzamelaar Torny. Niet alleen het pand is histotisch, ook de stebdebouwkundige setting. In het verleden werden er messen verkocht, in alle soortenen maten en voor uiteenlopende doeleinden. Er heeft van alles ingezeten, tot recentelijk een kledingzaak van Van der Kooij.

Volgens eigenaar Abdullatif is de plek in dit deel van het centrum, tussen Koornmarkt, Amaliaplein en Schokland, stukken beter dan het vereenzaamde stukje Grotetraat, waar de leegstand toeneemt en waar het altijd uit hoeken en gaten waait. Abdullatif denkt op de nieuwe plek meer omzet te kunnen draaien, wat nodig is ook om de zaak overeind te houden. Je moet, is de gedachte, daar zijn waar het gebeurt, en dat is in Zuid. Een nieuwe uitdaging en een meer kans op nieuw ondernemerschap.

Nieuwe naam

De nabijheid van boekhandel Broekhuis, aan de Hofstraat nabij het Kolkje,ziet Abdullatif eerder als versterking dan als verzwakking. Ze wil ook meer activiteiten organiseren rondom 'lezen','leren' en 'leven', waar mogelijk met andere ondernemers en/of organisaties. De bedoeling is dat Boekhandel Almelo op de toekomstige locatie een andere naam krijgt teneinde een frisse start te markeren, maar die naam is nog een verrassing, tot de opening, die trouwens qua datum en opsmuk ook nog in de nevelen van de tijd ligt besloten.

Blauw en groen

Hoe dan ook past de komst van een boekhandel prima bij de pogingen van ondernemers 'Op Zuid' om dit del van de binnenstad meer leven in te blazen, met het gedeelte van de Koornmarkt tot het Amaliaplein, de swingcity van de gravenstad, met de heilzame combi van winkelen en watertanden. Waarbij het helpt dat er weer mag worden gefietst. En als de initiatiefnemers van de rentree van het rijwiel hun zin krijgen komen ook de bomen terug. Waarmede de Heerlijckheid Almelo het groen en het blauw in de binnenstad hernieuwd accent en reliƫf geven. De komst van weer een winkel 'Op Zuid' tussen de twee belangrijkste horecapleinen van de stad betekent meer dynamiek in dat deel van de stad.