Afbeelding
Foto:

'Minor' hijsbegeleiding na noodkreet kraanmachinisten

Almelo - De opleiding Bouwmensen Twente Almelo heeft al zijn leerlingen opgeroepen voor een opleiding hijsbegeleiding. Ee gebeuren te veel ongelukken bij hijswerkzaamheden op de bouw.

Kraanmachinisten sloegen onlangs alarm en maakten melding van honderden gewonden bij hijskraanincidenten. Zij klaagden over werkdruk, maar ook over onervaren en onopgeleide bouwvakkers die hen vanaf de bouwlocaties aanwijzingen moeten geven en die bouwmaterialen moeten aanslaan. In een tijdsbestek van een jaar gebeurden daarmee 470 ongelukken en bijna-ongelukken, meldde Een Vandaag. Bouwmensen Twente Almelo heeft naar aanleiding van die jongste cijfers per direct zijn opleiding voor timmerlieden, metselaars en tegelzetters opgeplust met een minor (kortdurende opleiding) hijsbegeleiding. Daarvoor werden alle leerlingen teruggeroepen naar de praktijkhal. Ze kregen daar theorie-onderwijs over zaken als gewicht, balans, afmetingen, hijsmiddelen en het geven van goede instructies aan kraanmachinisten (signaaltraining). Verder hebben de leerlingen geoefend met een grote kraan en het aanslaan van bouwmateriaal.

Verbreding

Volgens directeur René Herman van Bouwmensen Twente Almelo is het verbreden van de opleiding met een cursus hijsbegeleiding één van de manieren waarop de branche moet reageren op de noodkreet van kraanmachinisten, vakbond en Bouwend Nederland.

Voor de nieuwe minor heeft Bouwmensen Twente Almelo zo'n vijftig leerling-bouwvakkers opgeroepen uit Almelo, Twenterand, Dinkelland, Tubbergen en Borne voor de cursus hijsbegeleiding, met een flinke kraan van het Almelose aannemersbedrijf Jaspers Faijer. Op het gebied van veiligheid doet Bouwmensen Twente Almelo overigens veel meer dan de nieuwe minor. Alle instromers krijgen voor ze de bouw opgaan de training bouwveiligheid. Daarnaast verstrekt Bouwmensen Twente Almelo veiligheidskleding en schoeisel en vierdejaars leerlingen krijgen ook de opleiding tot bedrijfshulpverlener (BHV-er).