Afbeelding
Foto:

Gemeente koopt huis onder hoogspanning en wint er in de westelijke groene long van de stad ook nog eens aan

Almelo – De gemeente Almelo koopt een fraaie woning in de lommerrijke westelijke groene long van de stad voor 775.000 euro en krijgt het geld terug van het ministerie van Economische Zaken. Dat komt omdat het optrekje pal onder hoogspanningskabels staat.

Er zou geen direct of indirect gevaar zijn, maar de rijksoverheid heeft toch de uitkoopregeling bedacht en dit jaar in werking gesteld. Daar kunnen mensen die onder hoogspanningskabels wonen gebruik van maken. De familie Van Duiven heeft besloten zulks te doen. Dit betekent dat de gemeente de grond en de opstallen (een tot woning verbouwde boerderij met verbouwde opstallen/schuren) aan de Nieuwe Gravenweg aankoopt voor de taxatieprijs en de kosten in rekening brengt bij het departement. De gemeenteraad stemt ermee in, wat formeel noodzakelijk is en in de raadszaal dan ook een niet veel meer dan een formaliteit.

Opvallend is wel dat het college van burgemeester en wethouders aangeeft binnen een jaar de woning mogelijk te verkopen en dat zou een aangename financiële meevaller zijn. Wel moet de woonbestemming er binnen vijf jaar af.

Financieel aantrekkelijk

Het alternatief is sloop en een wijziging van de bestemming van de grond. Expliciet meldt wethouder Langius van Financiën dat de opzet van de rijksregeling financieel gunstig is voor de gemeente. 'Mogelijk kunnen de panden weer verkocht worden waarbij de opbrengst ten goede komt aan de gemeente. Indien de gemeente besluit tot sloop worden ook deze kosten (ruim 93.000 euro) via de rijksregeling vergoed. Na sloop kan het perceel, dat circa 5.700 vierkante meter omspant, worden verkocht of verhuurd. De opbrengst komt dus ten goede aan de gemeente.