Afbeelding
Foto:

Hümmels: 'Binnenstad Almelo kan Stadsherberg niet missen'

Almelo - Het pand van de Stadsherberg op de hoek van de Grotestraat-Noord en het Kerkplein in Almelo moet om historische, culturele en binnenstedelijke redenen een luisterrijk pand blijven en mag daarom niet verdwijnen of onherstelbaar aangetast. Dat heeft het raadslid Hümmels van Leefbaar Almelo laten weten aan burgemeester en wethouders, andere fracties en ambtelijke bastions in het stadhuis. Bij een recente volgens de politie aangestoken brand ging het interieur weliswaar grotendeels verloren, maar de monumentale en stadsgezichtsbepalende buitenkant is goeddeels intact.

De uitbaters Verber en Norder huren het pand van onroerend goed-eigenaar Eïlyo die de herberg daags voor de brand kocht van onroerend goed-ontwikkelaar Voskamp (junior). Over een eigendomsbelang van Heineken Bierbrouwerijen bestaat onduidelijkheid. Hümmels wil daarover helderheid van de gemeente, vanwege belang van het pand voor de binnenstad, zowel vanwege de noodzaak van verpozing in de city en de koestering van het erfgoed in dit markante deel van de oude grafelijke stad, nabij Kasteel, Grote Kerk en Georgiuskerk, met uitlopers naar het Kolkje en het Schalderoi.

Logement

Het gebouw van de gewezen Stadsherberg dateert uit de negentiende eeuw en was nabij Van Ouds den Prins en De Gouden Leeuw een betrekkelijk eenvoudig doch degelijk logement voor handelsvolk en andere reizigers. Het behoort in relatie met de omgeving tot de weinige pleisterplaatsen die stadshistorie ademen. In deze nog prille eeuw rustte op de uitbating geen zegen, of het nu om koffiehuis, tapasrestaurant of danscafé ging, wat kan veranderen, zeker als de gemeente het tegenoverliggende Gat in de Straatwand aanpakt.

Afbeelding