Afbeelding
Foto:

Agenda voor Twente: vijf jaar 12,50 per inwoner per keer

Almelo – De gemeenteraad van Almelo en de dertien andere gemeenten in Twente wordt gevraagd per inwoner per jaar 12,50 euro bij te dragen aan de Agenda voor Twente (voorheen van Twente) voor gezamenlijke projecten ten dienste van de gehele regio, en dit gedurende vijf jaar, van 2018 tot en met 2022. Voor de gemeente Almelo een slordige 840.000 euro per jaar, en dat vijf keer.

Onduidelijk is wat er gebeurt als gemeenten afhaken of minder willen bijdragen aan de gezamenlijkheid. Komt er dan een cafetariamodel (je betaalt voor wat je afneemt) of val je als gemeente buiten de boot? De bedoeling is dat zoveel mogelijk gemeenten instemmen met het gele plan, maar in (onder meer) Rijssen-Holten heerst veel scepsis wegens gebrek aan urgentie, begroting en prioriteit. De verdediging moet komen van voorzitter Welman (zie foto) van de commissie die de zaak heeft voorbereid; hij is ook wethouder te Enschede. Na recent overleg zou 'de verbinding met Duitsland' zijn geaccentueerd en het streven naar een circulaire economie en duurzaamheid 'concreter'.

Ook de communicatie en de aansturing vanuit het regiokantoor dienen volgens een notitie te worden verbeterd door inwoners van Twente te informeren en successen te vieren. Verder is de 'internationale agenda van de provincie Overijssel opgenomen in de Agenda voor Twente.

Het woord is nu aan de veertien gemeenteraden. Gemeld wordt dat de Twente Board (topics van bedrijven en onderwijsinstellingen) de provincie Overijssel de Agenda voor Twente actief ondersteunen. Het bedrag van 12,50 euro behelst 3,50 voor wat basisinfrastructuur heet, 1,50 euro voor aanjaagzaken en 7,50 euro voor projecten. In het bedrag van 12,50 euro zit geen cent voor de vrijetijdseconomie. Los van de Agenda voor Twente wordt gemeenten gevraagd hiervoor één euro per inwoner in hun begroting 2018 op te nemen. Onduidelijk is waarom dit buiten de Agenda voor Twente blijft, maar het betekent wél dat feitelijk wordt gevraagd 13,50 euro beschikbaar te stellen.