Afbeelding
Foto:

Heracles zwaait Jan Smit uit bij ADO thuis voor Europa

Almelo - Tijdens de laatste thuiswedstrijd van Heracles dit seizoen, tegen ADO uit Den Haag, neemt voorzitter Jan Smit (op de foto naast opvolger Hans Bredewoud) zondagmiddag afscheid, niet van de club, want dat lukt hem nooit, maar van de functie. Het mooist denkbare cadeau zal hij zelf vermoedelijk een zege vinden, want die brengt de play-offs voor een Europees ticket dichtbij.

Supporters van Heracles kunnen de flamboyante voorzitter zondag ook uitzwaaien. Hij zal na negentien jaren voorzitterschap een stapje zijwaarts doen. Zowel voor als na de wedstrijd wordt er uitgebreid stilgestaan bij het voorzitterschap van Jan Smit. Hij was een onorthodoxe voorman, op de penning, niet te beroerd na een baggerwedstrijd de spelers in de kleedkamer zijn waarheid te zeggen, maar ook niet te beroerd ze te loven, te prijzen en - ook maatschappelijk - voort te helpen, denk aan het enorme talent Oussama Tannane, die de tijd en de hulp kreeg in alle opzichten volwassen te worden, als speler en mens.

Daarnaast is het duel tegen ADO Den Haag voor Heracles Almelo zoals gezegd belangrijk in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Daarvoor moet de ploeg dee negende plek minimaal vasthouden. Daar zijn vermoedelijk nog punten voor nodig, want er zijn kapers op de kust, vooral Groningen op één punt, maar ook Willem II nog op drie punten en zelfs… ADO… op vier punten, met nog twee speelronden te gaan.

Hitchcock-scenario

Er kan ook een Hitchcock-script nodig zijn.Al zou het gek zijn indien Heracles volgende week op de slotdag van de competitie als alles duidelijk wordt in De Kuip moet winnen van Feijenoord om de play-offs veilig te stellen en daardoor wellicht Almelose trainers van een Amsterdamse club de landstitel te bezorgen.

Leicester van Nederland

Hoe het ook zij, Smit wil graag weer Europa in, zij het dan als fanatiek supporter, want de eerste keer, vorig jaar, smaakt naar meer, ook omdat het Europese avontuur toen veel te kort duurde, één ronde slechts. Het ideaal van Jan Smit is Heracles Almelo als het Leicester City van Nederland

Rondje voor stadion

Hoe dan ook trakteert Heracles zondag op een rondje voor alle bezoekers. Een mooie gelegenheid om te proosten op de successen die onder leiding van de markante voorzitter (bijna letterlijk aambeeld en boegbeeld) zijn behaald. Het gratis drankje is beschikbaar zodra dat de voorzitter de omloop van het stadion betreedt voor een rondgang.

Ereronde als uitloop

Het officiële afscheid vindt plaats na afloop van de wedstrijd tegen ADO. Supporters wordt verzocht te blijven zitten op hun plek om de officiële ceremonie te bekijken. Na een ereronde op het veld, een soort uitloop of cooling down voor de voorzitter, mengt Jan Smit zich tussen de supporters op de omloop. Vanaf het moment dat hij de omloop betreedt is er als gezegd voor iedereen een gratis drankje verkrijgbaar bij de counters.