Afbeelding
Foto:

Ronde van Overijssel raakt de stad Almelo liefst twee maal

Almelo – De 65-ste editie van de Ronde van Overijssel komt zaterdag niet in Almelo, maar het peloton raakt wel de randen van de grafelijke gemeen. Kort na de start in Rijssen denderen de wielrenners door Bornerbroek (gemeente Almelo) en Zenderen om daarna richting Oost-Twente te koersen.

In de middag schampt de het peloton de noordrand van de stad als het richting Vriezenveen en Westerhaar stormt, waar het elk jaar kiezel en grind hagelt, waar gevallen wordt en meestal ook weer opgestaan, waar niet zelden beslissende gaten worden geslagen.

Twee gedeputeerden

Liefst twee gedeputeerden zullen zaterdag naar de startplaats Rijssen komen om Overijssels Mooiste, zoals de rondrit wordt genoemd, met eigen ogen te aanschouwen. Voor gedeputeerde Van Hijum is de zoveelste keer, maar voor zijn collega Boerman is het nieuw en hij mag het peloton dan ook klokke twaalf in de middag wegschieten.

IJzersterk peloton

Er staat een ijzersterk peloton aan de start voor de dik tweehonderd kilometer van Rijssen Parkgebouw naar Rijssen Wijnand Zeeuwstraat. Een aardige omweg van A naar B door de natuurrijke dreven van het Twentse land. En eigenlijk is de grafelijke stad Almelo het epicentrum, want alles draait in elk geval letterlijk in de Ronde van Overijssel om Almelo. Het zou niet gek zij om de komende jaren ook weer een stukje dóór de Heerlijckheid te rijden, bijvoorbeeld via Bolkshoek, Wateregge en Gravenallee.

Overijssels Mooiste

In totaal nemen 21 ploegen uit zeven landen deel aan de UCI 1.2-wedstrijd. Er hebben zich twee pro-continentale teams ingeschreven: de Nederlandse formatie Roompot-Nederlandse Loterij maakt haar opwachting en ook is het Belgische Team Sport Vlaanderen-Baloise present. Zij zullen het in Overijssels Mooiste opnemen tegen een veel continentale ploegen én enkele clubteams, in stad en land aangemoedigd door het publiek, dat op cruciale plekken (heuvels, bochten, centra) meestentijds rijendik aan het parcours staat.